Nieuws

Zorgen in Albergen omdat Kick Out Zwarte Piet dreigt met protest: "We willen zo min mogelijk onrust"

KOZP wil mogelijk protesteren in Albergen het gebruik van de Zwarte Piet tijdens sinterklaasintochten.
KOZP wil mogelijk protesteren in Albergen het gebruik van de Zwarte Piet tijdens sinterklaasintochten. © ANP
De organisatie van de Sinterklaasintocht in Albergen wil er 'een mooi feest van maken voor de kinderen'. Maar met die intocht in zicht zijn er ineens zorgen. Kick Out Zwarte Piet overweegt te gaan protesteren in Albergen, waar een deel van de pieten nog zwart is. "Het brengt heel wat teweeg", zegt een woordvoerder van het organisatiecomité dat binnenkort in een spoedvergadering bijeenkomt om de situatie te bespreken.
Op de Facebookpagina van Kick Out Zwarte Piet werden onlangs drie plaatsnamen bekendgemaakt die zijn genomineerd als mogelijke locatie voor een protest. Het gaat om een lijst waar meer dan twintig plaatsen in Nederland op staan. Naast Bonaire en Rijswijk, prijkt ook de naam van Albergen tussen de drie namen die nu bekend zijn gemaakt door Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

Schrik

En daar is de organisatie in Albergen stevig van geschrokken. "We willen er met de vrijwilligers een leuk feest van maken en zo min mogelijk onrust", zegt een woordvoerder, die niet bij naam genoemd wil worden. Ze geeft aan dat er maar één reden is waarom in Albergen Zwarte Pieten meelopen. "Dat is om te voorkomen dat vrijwilligers herkend worden."
Albergen is maar een klein dorp, waar veel mensen elkaar kennen. "We hebben de ervaring dat roetveegpieten herkend worden." Dat wil de organisatie niet en daarom worden deze mensen zwart geschminkt. Er lopen overigens ook roetveegpieten mee tijdens de intocht.

Wat als KOZP komt?

Binnenkort komt de organisatie in een spoedvergadering bijeen om de situatie te bespreken. "Er klinken geluiden voor een iets beslotener feest", geeft de woordvoerder aan. Te denken valt aan een vorm van kaartverkoop voor de intocht. Maar volgens de woordvoerder is dat nog geen definitief plan. De organisatie kan ook nog niet ingaan op vragen over wat te doen als KOZP daadwerkelijk naar Albergen komt. "Daar kan ik geen goed antwoord op geven. We hebben nog niet gezeten. We zijn zoekende naar een antwoord."
"We zijn bezig iets moois voor de kinderen neer te zetten", zegt ze. Daar is het de organisatie om te doen. En daarvoor moet een deel van de deelnemers aan de intocht zwart geschminkt worden. Om herkenning te voorkomen, nergens anders om. "Niemand in Albergen wil zich vastklampen aan het Zwarte Pietengebeuren", benadrukt de woordvoerster.
Staphorst
Tijdens de Sinterklaasintocht in Staphorst ging het vorig jaar helemaal mis, toen KOZP plannen had om daar te demonstreren bij de Sinterklaasintocht. Op de afrit Staphorst van de snelweg A28 stonden honderden tegendemonstranten, die wilden voorkomen dat actievoerders van KOZP naar de intocht konden rijden. De sfeer ter plaatse was grimmig.

Een jaar na de ongeregeldheden galmen de ongeregeldheden nog steeds na in Staphorst. De Ondernemersvereniging Staphorst-Rouveen kondigde in september aan na 28 jaar te stoppen met het organiseren van de jaarlijkse sinterklaasintocht. Het comité zegt 'zich niet te kunnen vinden in de voorwaarden die de gemeente stelt aan het uiterlijk van piet en de intocht zelf'. De gemeente zegt helemaal geen voorwaarden te stellen aan het uiterlijk van piet. Enkele weken later kwam het gemeentebestuur van Staphorst met de mededeling dat er dit jaar helemaal geen intocht van Sinterklaas komt in Staphorst

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.