Nieuws

Overijssel baalt van 'maakbaarheidsdenken' bij Rijksoverheid

Maurits von Martels
Maurits von Martels © Provincie Overijssel
De provincie Overijssel baalt van de opstelling van de Rijksoverheid rond de aanpak van het landelijk gebied. Overijssel kreeg van demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) weliswaar volop lof voor de conceptversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG), maar ook het verzoek om de plannen dieper uit te werken.
De provincie wil juist ruimte geven aan "de creativiteit en inventiviteit van de inwoners uit het gebied" om de gestelde doelen op het gebied van water, natuur, klimaat en stikstof te realiseren. Overijssel heeft het Rijk verzocht om alvast 436 miljoen euro beschikbaar te stellen om snel aan de slag te kunnen, maar dat geld komt er voorlopig niet.

Ongemak

"Het maakbaarheidsdenken bij de Rijksoverheid levert heel veel ongemak op", zegt gedeputeerde Maurits von Martels, in Overijssel verantwoordelijk voor de uitvoering van het PPLG. "Ik heb met enig ongemak de brief van het ministerie gelezen. Ze stellen ik weet niet hoeveel eisen. Wij richten ons op doelsturing en de ideeën die uit de gebieden komen. Maar het Rijk gaat ons nu min of meer voorschrijven hoe we het moeten gaan doen. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."
Alle provincies kregen deze week uit Den Haag een schriftelijke reactie op hun ingediende gebiedsplannen. Ze moeten het concept daarvan volgend jaar omzetten in een definitieve versie. Het is echter nog steeds niet duidelijk of het door Van der Wal gereserveerde bedrag van 24,3 miljard euro om alle plannen uit te voeren ook daadwerkelijk beschikbaar komt. De aankomende verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet zorgen voor extra onzekerheid.
"Er zijn heel veel onduidelijkheden", aldus Von Martels. "Wij zeggen: we gaan het regelen in Overijssel, geef ons het vertrouwen. We willen de volgende stap maken. Maar ik heb op dit moment niet het idee dat we in gesprek zijn met het ministerie. Het is vooral zenden van beide kanten."

Poot stijf

Overijssel zegt in totaal ruim 5 miljard euro nodig te hebben om alle plannen uit te voeren. Van der Wal vindt die financiële wensen van de provincie nog steeds te hoog, maar Von Martels blijft de poot stijf houden "Vooralsnog houden we aan dit bedrag vast, we vinden dat we goede plannen hebben", aldus Von Martels. "Maar als we deze financiële middelen niet krijgen, moeten we onze plannen en ambities bijstellen." De gedeputeerde wil voor de definitieve versie van het PPLG dan ook meerdere varianten opstellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.