Nieuws

Rondtrekkende bendes roven de Kruidvat leeg

Deze mannen stalen spullen bij vestigingen van Kruidvat.
Deze mannen stalen spullen bij vestigingen van Kruidvat. © politie/Plaats Delict
Uitbaters van Kruidvatfilialen in Twente zijn rovende bendes spuugzat. Die stelen, in wisselende samenstellingen, aan de lopende band. In augustus was het raak in Enter, Wierden, Vroomshoop en Rijssen.
Vijf verdachten komen naar voren in het opsporingsprogramma Plaats Delict.
Drie van hen zien we op 17 augustus aan het werk in Enter, ze stelen dure verzorgingsproducten. De taken zijn goed verdeeld, want een van de dieven leidt de medewerker af, zodat de anderen hun werk kunnen doen. De opbrengst: producten met een gezamenlijke waarde van 250 euro.

En weer verder

Diezelfde dag, een halfuurtje later, verschijnen de Kruidvatdieven in Wierden. De groep is nu iets anders van samenstelling maar de werkwijze blijft hetzelfde. Zonder te betalen lopen de mannen de winkel uit, met her en der verstopt artikelen die samen meer dan 500 euro waard zijn.
Acht dagen later is het raak in Vroomshoop. Het lijkt wel of ze kunnen toveren: zo is het winkelmandje vol, en zo is het mandje weer leeg. Buit: spullen ter waarde van 670 euro.
Is het dan klaar? Nee. In Rijssen komen ze ook even langs. Daar stelen ze voor 625 euro bij elkaar. Waarmee de totale waarde van de gestolen goederen boven de 2000 euro komt.
De tekst gaat verder onder de video.

Mobiele bandieten

Dit verschijnsel wordt mobiel banditisme genoemd. Politiewoordvoerder Esmée Pellen: "Het zijn internationaal rondtrekkende bendes. De criminelen in deze bendes plegen allerlei misdrijven en verdienen daar hun geld mee. Dan kun je denken aan winkeldiefstal, woninginbraak, oplichting of zakkenrollerij. Vaak zijn deze bendes maar een korte tijd hier."
De gezelschappen verblijven meestal op campings, recreatieparken, in hotels of ze hebben tijdelijk een woning gehuurd.
De mannen naar wie de politie op zoek is waren tussen 17 en 25 augustus actief in Twente. Pellen: “Wij willen heel graag weten waar ze toen verbleven. Zaten ze in een hotel of op een camping?”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.