Nieuws

Barbie-superfan Bettina exposeert in Stedelijk Museum Almelo: "Ik heb 18.000 Barbies"

Barbie verzamelaar Bettina Dorfmann over haar Barbie verzameling
Barbie verzamelaar Bettina Dorfmann over haar Barbie verzameling © RTV Oost
De SPUNCK Podium-studio kleurt vandaag roze. In de hoofdrol Barbie: ze veroverde afgelopen zomer wereldwijd de bioscopen. En de trend zet door, want binnenkort is er een grote Barbie-expositie te zien in het Stedelijk Museum in Almelo. Verzamelaarster Bettinna Dorfmann uit Düsseldorf exposeert een gedeelte van haar collectie in Almelo. "De poppen kwamen al in mijn jeugd mijn leven binnen wandelend."
Al op jonge leeftijd werd Betinna verliefd op Barbie. "Ik vond het als klein meisje al zo'n bijzondere verschijning. Je kan met Barbies leefwerelden bouwen. De poppen uit de jaren 60 zijn daarom ook mijn favoriete Barbies: hier speelde ik in mijn jeugd mee."
"In mijn jeugd vond men dat Barbie er helemaal niet vrouwelijk uit zag. Ze vonden haar te dun, ze zou aan anorexia lijden. Als kind heb ik daar nooit over nagedacht, voor mij was ze altijd vrouwvriendelijk. Ik was vooral bezig met het sparen voor de toch wel dure pop."

Diverse Barbie

Door kritiek is Barbie afgelopen jaren met haar tijd meegegaan. "Je hebt nu Barbies in verschillende soorten en maten. Barbie heeft gestudeerd en heeft verschillende beroepen. Ze laat je zien wat je allemaal kan bereiken. Ik denk dat dit een inspiratie kan zijn voor veel jonge mensen."
In totaal heeft Betinna zo'n 18.500 Barbies in haar verzameling. Met deze mega verzameling heeft ze een plekje in het Guinness Book of Records weten te bemachtigen. Volgend jaar zijn 2000 Barbies uit haar verzameling te zien in het Stedelijk Museum in Almelo. Het museum viert dat jaar de 65e verjaardag van de pop met een grote Barbie expositie.
Ook jij kan deel uit maken van de Barbie-expositie in het Stedelijk Museum Almelo. "Je kunt een eigen kledingontwerp maken voor Barbie. Die worden door een jury beoordeeld. Als je wint wordt het tentoongesteld in het museum."
Ontwerpen kun je tot en met 28 december 2023 mailen naar info@stedelijkmuseumalmelo.nl
Hier kun je het gesprek met Betinna Dorfmann terugkijken:
Barbie verzamelaar Bettina Dorfmann

Verder in SPUNCK Podium: Twente Plat en nieuw lied Christian Kuitert

Mensen aan het lachen maken. Dat is wat het cabaretkwartet Twente Plat al decennia lang doen. "Mijn vader en moeder hebben 47 jaar geleden Twente Plat opgericht. Als jongetje stond ik altijd al in de coulissen. Ik wilde zelf ook heel graag optreden, vanaf mijn 18 mocht ik meedoen", zegt Bobby Rootveld.
Samen met zijn moeder Angie, vader Fred en vrouw Sanna speelt Bobby in theaters door heel Oost-Nederland. "Vooral mijn vader en ik schrijven de liedjes. We zijn erg kritisch op elkaar. Dat kunnen we van elkaar hebben, dat komt omdat we familie van elkaar zijn. Die liefde voor elkaar blijft toch wel."
De muzikale bijdrage van Twente Plat is in deze video te bekijken:
Twente Plat
Het is alweer een hele tijd geleden dat Christian Kuitert op het SPUNCK Podium stond. Deze week is hij terug met nieuwe muziek. "Mijn nieuwe nummer genaamd 'Nooit meer weg' gaat over de scheiding tussen stad en platteland. Ik kom zelf uit Enschede en woon nu in Amsterdam. Ik zit nu echt een beetje tussen die twee werelden in."
Hij vervolgt: "Ik heb vrienden die uit beide werelden komen. Een vriend die melkboer is en hoopt dat de BBB de ongelijkheid gaat oplossen. Maar ook vrienden in Amsterdam die daar minder mee bezig zijn. Dat verschil in beleving is weg. Mensen snappen elkaar niet mee. Ons publiek is vaak Randstedelijk. Met dit lied willen we ze graag iets meer begrip meegeven voor het platteland."
Christian speelt zijn nieuwe nummer 'Nooit meer weg' live op het SPUNCK Podium:
Christian Kuitert & De Hoop spelen Nooit Meer Weg

Een goed gesprek

Er is natuurlijk weer een aflevering van Een Goed Gesprek, waarin cabaretier Thijs Kemperink en muzikant Arjan Pronk in hun eigen streektaal praten over verschillende onderwerpen. Nieuwsgierig? Het gesprek staat in onderstaand bericht.
De nieuwe uitzending is via deze link terug te vinden onze website. En op ons Youtube-kanaal zijn alle video's ook terug te vinden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.