Nieuws

Tabakszaken in grensregio de sigaar door nóg hogere accijns: "Verschil met Duitsland te groot"

De tabakswinkels in de grensregio merken de gevolgen van stijgende accijnzen
De tabakswinkels in de grensregio merken de gevolgen van stijgende accijnzen © RTV Oost / Leroy Vugteveen
De belasting op shag en sigaretten gaat volgend jaar met meerdere euro's omhoog. Nog meer dan aanvankelijk het plan was. Dat heeft de Tweede Kamer deze week besloten. Een hard gelag voor de tabaksspeciaalzaken in de grensregio, die hun klandizie steeds vaker naar Duitsland zien gaan voor hun 'sjekkie'. "Bizar."
"Het is als tabakszaak niet meer te doen", stelt Edwin Versteeg van Sigarenmagazijn De Oude Markt in Enschede. Hij ziet dat rokers door de torenhoge accijnzen in Nederland hun rookwaar steeds vaker in Duitsland kopen. "Een pakje shag is daar zo'n acht euro goedkoper en pijptabak een tientje minder duur. Ook als je niet in de grensregio woont is het dan aantrekkelijk om tabak over de grens te kopen. Het verschil is te groot."

Dalende shagverkoop

Hoge accijnzen zijn er al langer. Net als de gevolgen. "Mensen blijven roken", weet Edwin, die toegeeft dat hij ook voor eigen parochie preekt. "Sigaretten en shag verkopen wij nog amper. Bussen met tabak ook sporadisch. De hulzen en vloeitjes verkopen we wel, maar voor de shag gaan de mensen naar de 'buren'." Volgens hem is de shagverkoop in de grensregio afgelopen drie jaar met ongeveer dertig procent gedaald.
Dat de Tweede Kamer deze week besloot om de aangekondigde accijnsverhoging voor tabak nóg meer te verhogen, kan Edwin niet begrijpen. Vooral niet omdat die verhoging niet vanuit het oogpunt van rokersontmoediging is, maar om het financiële gat ontstaan door de minder grote alcoholaccijnsstijging te compenseren. "Bizar. Dan schiet je als overheid toch je eigen doel voorbij?"
Tabakszaken in grensregio de sigaar door nóg hogere accijns: "Verschil met Duitsland te groot"

Regelgeving en accijns

Het grootste deel van de omzet in de Enschedese speciaalzaak, is toe te rekenen aan de sigarenverkoop. De navullingen van de elektronische sigaretten zijn ook in trek, maar mogen vanaf 1 januari 2024 ook niet meer worden verkocht. "Als het zo doorgaat, gaan we ons op termijn alleen op sigaren richten. De rest kan er niet meer uit."
Toch blijft Edwin het werk leuk vinden. Ondanks de hoge accijnzen en vele regelgeving zoals hoe een tabakszaak zich mag uiten in het straatbeeld. "Het contact met de klanten en de producten zelf blijven mooi. Dat is leuk. Maar als de overheid zo door blijft gaan, dan is het op een gegeven moment klaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.