Huisbezoek van wijkagenten valt niet goed bij leden AZC-alert in Enschede

De werkbezoeken die wijkagenten in Enschede afgelopen vrijdag brachten aan leden en sympathisanten van de protestgroep AZC-alert zijn niet goed gevallen bij deze groep bewoners.Â

De politie bracht een huisbezoek aan mensen waarvan bekend is dat ze hebben geageerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Esmarkerveld. Hier is door de gemeente Enschede een opvangaccommodatie voor 600 asielzoekers gepland. Het doel van de politie was het leggen van contacten om mogelijke incidenten in de toekomst omtrent het AZC te voorkomen.   

Bewoners ervaren bezoek als intimiderend

Een woordvoerder van AZC-alert die ook huisbezoek van de politie kreeg, spreekt van een intimiderende actie. "Ik was zelf niet thuis, maar ik heb van diverse leden gehoord dat ze het als heel vervelend hebben ervaren dat de politie met een politiewagen de straat in kwam rijden en vervolgens in uniform aan de deur stond. Daarmee geef je de woonomgeving het gevoel dat er strafbare feiten zijn gepleegd en sta je voor je het weet te boek als een semi-terrorist." 

Politie wil strafbare feiten voorkomen

Een politiewoordvoerster ontkent dat er sprake is geweest van een intimiderende sfeer tijdens de politiebezoeken. "De mensen hebben het recht om op democratische wijze uiting te geven aan hun mening of gevoel. Maar wat we hen wilden meegeven was informatie over wanneer bij protestacties de grens wordt overschreden, er al snel sprake kan zijn van strafbare feiten. Dat willen we voorkomen. In die zin was het huisbezoek van de agenten bedoeld als een bewuste preventieve actie." 

 

Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.

Deel dit artikel:

Reageren