Nieuws

Aanpak woningnood belangrijker dan bomen: bouw appartementen in Kampen toegestaan

Op de plek van de oude bibliotheek moet het complex komen.
Op de plek van de oude bibliotheek moet het complex komen. © Google Streetview
Het is een voorlopig oordeel van de Raad van State, maar toch kan het eigenlijk niet meer fout gaan; de bouw van 52 appartementen op de plek van de voormalige bibliotheek aan de Kennedylaan in Kampen. De grote woningnood weegt zwaar voor de Raad, zwaarder dan behoud van bomen in de omgeving. Projectontwikkelaar BPD en woningcorporatie deltaWonen moeten zo snel mogelijk kunnen beginnen met de bouw vanwege de grote woningnood. De Raad moet nog met een eindoordeel komen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat de bouw dan alsnog wordt verboden.
Bewoners van het naastgelegen wooncomplex Parkstaete vroegen de Raad vorige week om het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de bouw te schorsen. Ze zijn niet tegen woningbouw, maar wel tegen aantasting van hun leefomgeving. Voor de bouw van de appartementen worden 32 bomen gekapt. Dat vinden de bewoners een aanslag op hun groene buurt.

Parkeerdruk

Verder klagen de bezwaarmakers over parkeerdruk in de buurt, toenemend lawaai en aantasting van hun privacy. Het nieuwe wooncomplex komt op ongeveer dertig meter van hun appartementen te staan. Inkijk verzekerd, vinden de bezwaarmakers.
De Raad verwacht niet dat het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning hierom later nog zullen sneuvelen. Uit onderzoeken blijkt dat de verwachte parkeerdruk en het lawaai aanvaardbaar zullen zijn. En in een stedelijke omgeving staan woningen nu eenmaal dichter op elkaar, vindt de Raad. Enige inkijk is dan niet te vermijden.

Bomenkap snel van start

De projectontwikkelaar heeft al gezegd snel met de kap van de bomen te beginnen. Ook al is het groene licht voor dit project nog niet definitief gegeven. Volgens de Raad kan de projectontwikkelaar wel aan de slag. Maar wel voor eigen risico. Dat risico is uiterst klein.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.