nieuws

ISU verrast door onderzoek machtsmisbruik na klacht oud-schaatser Tuitert uit Holten

De internationale schaatsfederatie ISU is maandag verrast en teleurgesteld door een onderzoek naar mogelijk machtmisbruik. De Europese Commissie maakte vandaag bekend dat er een onderzoek komt naar de klacht van oud-schaatser Mark Tuitert uit Holten en voormalig shorttracker Niels Kerstholt. Die klacht gaat over het verbod aan de lucratieve Icederby in Dubai mee te doen.
 De ISU dreigt schaatsers levenslang te schorsen als ze deelnemen aan wedstrijden die niet door de federatie zijn goedgekeurd. "De Commissie zal nagaan of ISU-regels schaatsers beletten hun sport te beoefenen, door onevenredige en ongerechtvaardigde obstakels op te werpen voor bedrijven zonder banden met de ISU die alternatieve schaatsevenementen willen organiseren. Mocht dit soort praktijken bevestigd worden, dan kan het gaan om concurrentieverstorende afspraken en misbruik van een machtspositie, wat verboden is."

Integriteit van het schaatsen

De Icederby is een Zuid-Koreaans idee. Het is de bedoeling dat schaatsers en shorttrackers tegen elkaar strijden op een baan van 220 meter. De sporters kunnen flinke geldprijzen winnen, de initiatiefnemers willen vooral dat het publiek gaat gokken op de uitkomst van wedstrijden.
De ISU laat maandag in een verklaring weten dat regels nodig zijn voor de integriteit van het schaatsen. "Dat is in het bijzonder belangrijk als er gegokt kan worden. De ISU vertrouwt er op dat de regels in overeenstemming zijn met de Europese wet. Ze zijn nodig om de schaatsers te beschermen tegen de ernstige gevaren van corruptie in de sport."
De regels zijn verder cruciaal om de veiligheid en gezondheid van schaatsters niet in gevaar te brengen tijdens ongeautoriseerde wedstrijden, aldus de ISU. De schaatsfederatie zegt dat het gaat om legitieme zorgen en niet om commerciële overwegingen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.