Nieuws

Stroomuitval in ziekenhuis Isala Zwolle, tot middaguur poli's dicht

Stroomstoring treft Isala ziekenhuis
Stroomstoring treft Isala ziekenhuis © RTV Oost/Wouter de Wilde
In het Isala ziekenhuis in Zwolle zijn problemen met de stroomvoorziening. Rond 07.45 uur vanmorgen viel de stroom uit. Het hele ziekenhuis, inclusief de IC-afdeling, draait op noodstroom. De patiënten die in het ziekenhuis liggen, zijn "stabiel", meldt een woordvoerder. Er wordt samen met Enexis gewerkt aan herstel van de normale stroomvoorziening. Tot vanmiddag 12.00 uur vanmiddag gaan alleen spoedoperaties door. Alle andere operaties worden uitgesteld. Ook de poliklinieken vanmorgen gesloten.
De storing is volgens de ziekenhuiswoordvoerder ontstaan door een hapering in de stroomvoorziening van Enexis. Wat daar aan de hand is geweest is niet duidelijk. Enexis verwacht dat de stroomstoring rond 10.30 uur is opgelost. Op basis van die uitslag bepaalt Isala nog voor het middaguur hoe het verder gaat met de operaties en de poliklinieken.
De stroomstoring bij Isala maakt onderdeel uit van een grotere storing bij Enexis. De netwerkbeheerder meldt dat er in 45 postcodegebieden in Zwolle zonder stroom zitten. Wat de oorzaak van de storing is, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat in een deel van het gebied dat vanmorgen is getroffen de stroomvoorziening weer is hersteld. Dat geldt nog niet voor het gebied waarin Isala zich bevindt.

Deel noodstroom handmatig gestart

Rond 07.45 schakelde slechts een deel van de noodstroom automatisch in in het ziekenhuis. De rest van de noodstroom moest handmatig worden ingeschakeld. Waarom niet alles meteen automatisch op noodstroom overging, wordt nog onderzocht.

Spoedeisende hulp

Op het moment dat de storing begon, waren er volgens de woordvoerder nog geen patiënten op de spoedeisende hulp (SEH). Vanwege de storing blijft de SEH vooralsnog dicht. Onduidelijk is hoelang dat nog gaat duren. Spoedpatiënten worden naar andere ziekenhuizen gebracht. De spoedeisende hulp in Meppel is om die reden uitgebreid, meldt RTV Drenthe.
Mensen die vandaag een afspraak hebben op een poli kunnen wel naar het ziekenhuis komen. "Die worden opgevangen in de centrale hal van het ziekenhuis", aldus de woordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.