Nieuws

Blauwtong raast door Overijssel: slechts vier gemeenten nog virusvrij

Aantal blauwtongbesmettingen loopt in razend tempo op
Aantal blauwtongbesmettingen loopt in razend tempo op © ANP
Een week geleden waren er nog acht Overijsselse gemeenten vrij van het blauwtongvirus. De meest actuele cijfers laten echter zien dat blauwtong nog verder oprukt. Alleen in Oldenzaal, Hengelo, Enschede en Haaksbergen zijn er tot en met gisteren geen meldingen gedaan van besmette dieren.
In een paar weken tijd heeft het blauwtongvirus zich als een olievlek over Nederland verspreid. Het virus dook begin vorige maand voor het eerst sinds 2009 weer op in Nederland bij vier schapenhouders in Noord-Holland en Utrecht. Inmiddels maakt het virus bij 3761 bedrijven verspreid over heel Nederland slachtoffers.
Dat is een stijging van veertig procent ten opzichte van vorige week (2666 besmette bedrijven) blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Van 61 naar 190 besmette bedrijven

Inmiddels is er geen provincie meer in Nederland waar geen enkele boer schuimbekkende dieren aantreft. Het virus veroorzaakt bij schapen, maar ook geiten en runderen, ontstekingen in de bek, waardoor eten een bijzonder pijnlijke bedoening is. De dieren kunnen bovendien een dikke kop krijgen en kreupel worden. Ook boeren in Zeeland, tot vorige week het laatste blauwtongvrije bolwerk van Nederland, worden nu met deze beelden geconfronteerd.
Vorige week was ongeveer een derde van de Overijsselse gemeenten nog virusvrij. Verspreid over de provincie waren er toen 'slechts' 61 besmette bedrijven. Deze week is dat opgelopen naar 190 bedrijven en alleen de gemeenten Oldenzaal, Hengelo. Enschede en Haaksbergen houden nog stand: daar is tot en met gisteren geen enkele besmetting gemeld.

Blauwtong rukt in rap tempo op

Of veehouders in die laatste vier gemeenten ook zieke dieren gaan aantreffen, lijkt slechts een kwestie van tijd. Wie de kaart hieronder bekijkt, ziet namelijk dat het virus in rap tempo vanuit Súdwest-Fryslân oprukt richting het Oosten. Dat wordt duidelijk door de verschillende meetmomenten in de kaart te selecteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.