Nieuws

150 inwoners van Albergen eisen compensatie voor komst azc

Hotel 't Eshuys in Albergen
Hotel 't Eshuys in Albergen © Eric Brinkhorst
Omwonenden van het toekomstig asielzoekerscentrum in Albergen willen gecompenseerd worden voor alle kosten die voortvloeien uit de komst van het azc naar het dorp. De stichting Democratisch recht Noordoost-Twente vraagt namens 150 inwoners van de rechter een oordeel over de toezeggingen die gedaan zijn. Advocaat Van der Linden zegt namens de inwoners dat ze ondanks herhaalde toezeggingen van de staatssecretaris geen cent krijgen.
Het inmiddels lijvige dossier rond het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en hotel 't Elshuys voedt nog steeds het wantrouwen onder inwoners van Albergen. "Ik ben altijd goed van vertrouwen geweest en ik heb nooit slechte ervaringen gehad met de overheid, maar wat hier gebeurt, dat tart iedere beschrijving", zegt één van de omwonenden van het toekomstige azc. De in Albergen geboren en getogen ondernemer zegt nooit eerder zoveel wantrouwen te hebben gevoeld als het gaat om de overheid. Hij wil nu liever anoniem blijven. "Het azc wordt ons door de strot gedrukt en dat zorgt voor heel veel onrust."
Het is een continue misleiding van inwoners
Advocaat Van der Linden namens stichting Democratisch recht Noordoost-Twente
Volgens inwoners van Albergen heeft staatssecretaris Van den Burg meermaals toegezegd dat inwoners van Albergen gecompenseerd zouden worden voor de kosten met betrekking op de komst van het asielzoekerscentrum. Die toezegging is volgens hen nog eens herhaald door wethouder Bekhuis-Groothuis. Advocaat Van der Linden namens de inwoners: "Het is een continue misleiding van inwoners."
Omwonenden hebben bij de gemeente een verzoek gedaan in het kader van de Wet Open Overheid. Uit de documenten die daaruit openbaar werden gemaakt, blijkt volgens de stichting dat de gemeente ruimhartig gecompenseerd wordt voor alle kosten met betrekking tot het asielzoekerscentrum. Maar inwoners van Albergen krijgen geen cent.

'Visexpeditie naar meer informatie'

De stichting Democratisch recht Noordoost-Twente vraag de rechter te beoordelen bij wie ze kunnen claimen. Daarvoor wil de stichting onder meer negentien ambtenaren en bestuursleden van de gemeente horen als getuige. De gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt, wil niet aan dit getuigenverhoor meewerken omdat Tubbergen volgens advocaat Schutrups geen heil ziet 'in een visexpeditie op zoek naar meer informatie.'
Advocaat Schutrups namens de gemeente Tubbergen: "Er is waarschijnlijk sprake van schade voor een aantal direct omwonenden en die moeten daarvoor een planschadeprocedure starten." Volgens de advocaat is de gemeente niet de partij waar inwoners de vermeende waardedaling van hun woningen kunnen laten beoordelen. Maar volgens de stichting Democratisch recht Albergen gaat het om meer dan alleen de woningwaarde. Inwoners willen ook de kosten voor de aanleg van camerabeveiliging en het vervangen en plaatsen van sloten in de woningen rondom het AZC gecompenseerd zien.

'Harde toezeggingen'

Advocaat Van der Linden: "Er zijn meermaals duidelijke en harde toezeggingen gedaan en wij willen de overheid daaraan houden. Dit proces kent tot nu toe geen eerlijk verloop en dat is niet rechtvaardig."
De stichting Democratisch recht Albergen wil naast de compensatie van kosten ook duidelijkheid over de duur van de overeenkomst voor het AZC. Van der Linden: "Het college van de gemeente heeft meermaals gezegd dat het asielzoekerscentrum tien jaar blijft maar dat zien wij niet terug in de uiteindelijke overeenkomst. Als het AZC langer zou blijven dan tien jaar, dan is de schade voor omwonenden ook groter."
De rechter doet uitspraak op 28 november.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.