Nieuws

Gemeenten in West-Overijssel woest op provincie na zonneparkbesluit: "Samenwerking is geschaad"

Zonnepark, foto ter illustratie.
Zonnepark, foto ter illustratie. © ANP
De gemeenten in het westen van Overijssel zijn bepaald niet blij met het besluit van de provincie om geen zonneparken meer toe te staan op landbouw- en natuurgronden. In een brandbrief schrijven de gemeenten in IJsselland dat 'samenwerkingsafspraken geweld worden aangedaan en dat de samenwerking is geschaad'. Ook vrezen ze dat de doelstellingen voor zonne- en windenergie nu moeilijker haalbaar zijn.
Het plotselinge besluit dat de provincie op 11 oktober nam, is de gemeenten in Overijssel rauw op het dak gevallen. Nadat eerder al de gemeenten in Twente hun beklag hadden gedaan over de houding van de provincie, volgen de gemeenten in IJsselland nu met een brandbrief.
Overijssel besloot die bewuste oktoberavond dat er een streep gaat door alle nieuwe aanvragen voor zonneparken op landbouw- en natuurgrond in Overijssel. De provincie staat de aanleg niet meer toe, omdat de doelen voor het opwekken van energie via zon al worden gehaald.
Gemeenten moesten het besluit uit de media vernemen. "De wijze waarop de voorgenomen beleidswijzigingen tot stand zijn gekomen, heeft ons onaangenaam verrast", schrijft wethouder Bart Jaspers Faijer van Ommen namens alle gemeenten in IJsselland. "Het op deze manier samenwerken aan de maatschappelijk urgente energievraagstukken heeft niet onze voorkeur en we zijn dan ook erg ontstemd."

Gevolgen voor Overijssel

Wat de gevolgen van het 'zonneparkbesluit' zijn voor de gemeenten wordt momenteel onderzocht. De verwachting is dat meerdere plannen voor zonneparken, die soms al in een vergevorderd stadium waren, geschrapt moeten worden.
Een woordvoerder van de provincie Overijssel wilde eerdere vragen van RTV Oost alleen per mail beantwoorden. De vraag waarom gemeenten niet vooraf zijn geïnformeerd over het besluit, bleef daarin onbeantwoord. Het college van Overijssel zei eerder wel dat er geheimhouding was opgelegd om daarmee te voorkomen dat er alsnog snel aanvragen voor zonneparken zouden worden ingediend.

Verhoudingen op scherp

Het besluit zet de verhoudingen tussen de 25 Overijsselse gemeenten en de provincie in elk geval op scherp. Jaimi van Essen noemde het besluit namens de Twentse gemeenten 'olie op het vuur'. Hij refereerde daarbij ook aan het eerdere besluit van Overijssel om geen losse windmolens meer toe te staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.