Vrij baan voor verkeershufters in Overijssel

Verkeershufters hebben vrij baan op de Overijsselse wegen. De kans dat een agent hen van de weg plukt is kleiner dan ooit. Uit onderzoek van RTV Oost blijkt dat het aantal aanhoudingen in het verkeer in de provincie momenteel nog maar eenzesde is van wat het in 2009 was.

Zes jaar geleden hield de politie in Overijssel iets meer dan 71.000 mensen aan in het verkeer. In de eerste zes maanden van 2015 waren dat er nog slechts 6500, blijkt uit cijfers van het CJIB.


Flitskastjes en trajectcontroles maken het de politie makkelijker en de wegen veiliger, maar juist veel typische 'hufterovertredingen' zijn niet aan te pakken met trajectcontroles en camera's. Voorbeelden hiervan zijn: bumperkleven, afremmen voor het flitskastje om daarna weer vol gas te geven of parkeren op een invalidenparkeerplaats.

Daarvoor zijn toch gewoon agenten op straat nodig. En die zijn er momenteel minder dan ooit, zo lijkt het. Ze treden in elk geval veel minder op dan ooit.


36 keer per dag
We kennen allemaal de beelden van tv-programma's als Blik op de Weg, waar de ergste wegpiraten van de straat worden geplukt en naast een boete ook een goed gesprek krijgen. Het gebeurt inmiddels nog maar mondjesmaat: in heel de provincie gemiddeld nog slechts 36 keer per dag.

Daar zitten ook de controles bij de middelbare scholen van kapotte fietsverlichting en scooteraars zonder helm bij.


Dit jaar heeft de politie al meermalen laten weten dat ze publieksvriendelijke acties overwogen voor een betere cao en daarom minder boetes zouden uitdelen. Maar de afname is bepaald niet van dit laatste jaar. Sinds 2009 neemt het aantal staandehoudingen elk jaar fors af.


Vooral minder op snelheid
De terugtrekkende beweging die de politie lijkt te maken op de Overijsselse wegen en straten is het duidelijkst op juist de gevaarlijkste soort overtreding: snelheid. Als de politie in de provincie in het komend half jaar even veel mensen aanhoudt als in de eerste zes maanden, dan komt het aantal uit op slechts 35 procent van het totaal van 2014. En op ongeveer tien procent van wat het in 2009 was.

Meer over dit onderwerp:
Overijssel Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren