Nieuws

De faillissementen deze week: installateur zonnepanelen, baklava-bakker en begeleider wielerploeg

De installateur van zonnepanelen uit Oldenzaal ging de afgelopen week failliet.
De installateur van zonnepanelen uit Oldenzaal ging de afgelopen week failliet. © RTV Oost
De rechtbank Overijssel heeft de afgelopen week drie bedrijven failliet verklaard. Het gaat om een installateur van zonnepanelen en warmtepompen uit De Lutte, een baklava-bakker uit Enschede en een bedrijf dat wielerploegen begeleidde.
Van Daalen Montage uit De Lutte hield zich bezig met de montage van onder meer zonnepanelen, laadpalen en zonneboilers en deed dat volgens de eigen website voor zowel particulieren als aannemers.

Belastingschuld

Ooit in 1990 begonnen als eenmanszaakje werd er in 2019 in Haarlem een tweede vestiging geopend. Hoewel het bedrijf in het verleden tijdens crisis wel vaker rake klappen kreeg, was corona er teveel aan. Er moest een achterstallige belastingschuld van 275.000 worden afgelost. Daar was ook al een begin mee gemaakt, maar er ontstonden nieuwe problemen toen bleek dat het de medewerkers moest betalen volgens de duurdere metaal- in plaats van de bouw-cao.
Volgens curator Metin Inan is alles gericht op een doorstart. Het bedrijf draait momenteel gewoon door en de huidig bestuurder is met curator Metin Inan in gesprek over die doorstart, al zal dat in afgeslankte vorm gebeuren. "Uitgangspunt is wel dat een substantieel deel van de twintig medewerkers mee kan."
Na jaren vanuit Oldenzaal te hebben gewerkt, verhuisde Van Daalen enkele jaren geleden naar De Lutte. Als de doorstart slaagt, wil Van Daalen straks terug naar Oldenzaal.
Het bankroet heeft overigens geen gevolgen voor de vestiging in Haarlem. Dat is een dochterbedrijf dat zelfstandig opereert.

Baklava-bakker

Ook op de fles deze week ging Tarboosh Sweets in de binnenstad van Enschede. In de ruim vijf jaar van het bestaan maakte de Syrische eigenaar vooral grote faam met zijn huisgebakken baklava.
Zijn onderneming raakte echter in de problemen doordat de leasemaatschappij van de bakkerijapparatuur het faillissement aanvroeg, zo vertelde de bakker in een eerste gesprek met curator Cander van der Veer. "Hij heeft al aangegeven dat hij toch gaat bekijken of een doorstart mogelijk is." De curator zegt nog geen zicht te hebben op de hoogte van de schuldenlast.

Wielerploeg

De eigenaar van Endurance Cycling uit Zwolle heeft zelf het faillissement aangevraagd voor zijn onderneming. Het bedrijf houdt zich volgens de Kamer van Koophandel bezig met het "oprichten en beheren van wielerploegen waarbij contracten met sponsoren, partners, coureurs en begeleiders worden aangegaan voor het deelnemen aan wielerwedstrijden".
Endurance Cycling was gelieerd aan het Scorpions Racing-team. Deze wielerploeg maakte de afgelopen jaren naam in ultra-lange wedstrijden, waaronder de 24 uur van Le Mans.

Shirts nog niet binnen

De équipe zou dit jaar op een hoger niveau gaan meedoen, maar al tijdens de Ster van Overijssel - de traditionele start van het wielerseizoen voor de amateurs - bleek dat er sprake was van opstartproblemen. Zo waren de nieuwe shirts nog niet binnen en hadden nog niet alle renners een fiets van de ploeg, zo wist de website Wielerflits te melden. Wielerflits maakte vervolgens in september bekend dat Scorpions Racing als gevolg van de financiële malaise na tien jaar uit het peloton zou verdwijnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.