Nieuws

Meesteroplichter Johan S. en partner van aardbodem verdwenen, laten spoor van financiële ellende na

De vermeende meesteroplichter en failliete cateraar Johan S.
De vermeende meesteroplichter en failliete cateraar Johan S. © RTV Oost
Nadat hun beider cateringbedrijfjes deze zomer failliet waren gegaan, is er nog altijd geen spoor van de meermaals veroordeelde oplichter Johan S. en zijn partner Belinda. Intussen wordt steeds meer duidelijk over het spoor van financiële ellende dat beiden hebben getrokken. Alleen al partner Belinda blijkt goed voor een schuldenlast van 85 mille. Al is dit vrijwel zeker slechts het topje van de ijsberg.
De twee geliefden kwamen veelvuldig negatief in het nieuws met hun twee cateringbedrijfjes JBRI Catering en Budget Catering Twente. Bronnen melden dat de twee vermoedelijk de grens over zijn gevlucht. Intussen is de politie nog op zoek naar het tweetal.

Onder vuur

De twee cateraars kwamen onder vuur te liggen nadat tientallen klanten aangifte hadden gedaan. Ze hadden eten besteld, maar de bestelde maaltijden werden niet afgeleverd of niet te pruimen. Tegelijk beklaagden leveranciers zich dat rekeningen niet werden voldaan of gehuurde apparatuur niet werd teruggebracht.

Schuldenlast

Uit het faillissementsverslag van vorige week van curator Kim Fraterman blijkt dat partner Belinda van P. voor ruim 85.000 euro aan schulden heeft. Boekenonderzoek door de curator leert dat Belinda alleen al privé voor 44.870,71 euro in het krijt staat. Daar komt zakelijk nog eens 40.153,76 euro bovenop.
Tot nog toe hebben zich dertien schuldeisers gemeld, valt te lezen in het verslag van curator Kim Fraterman, die zich bezighoudt met het failliete JBRI. Nadat deze cateraar in opspraak was geraakt, opereerde het nog enige tijd onder de privénaam van Belinda van P., maar ging vervolgens in juni dit jaar alsnog op de fles.
De curator schrijft verder in haar verslag dat Belinda weliswaar meerdere bankrekeningen had, maar dat ze met de meeste rood stond of dat het saldo nihil was.

Topje van de ijsberg

De 85 mille aan schulden van Belinda vormen vrijwel zeker een fractie van de totale schuldenlast. Want parallel aan JBRI was Johan S. intussen zijn eigen cateringbedrijfje Budget Catering Twente begonnen. Dit bedrijf ging in augustus eveneens bankroet. Omdat het om een eenmansbedrijf ging, hield dat in dat Johan S. ook privé failliet werd verklaard.
De faillissementsonderzoeken naar de twee omstreden cateraars wordt nu ernstig gefrustreerd, omdat de twee curatoren die ermee zijn belast het nog altijd niet is gelukt de verblijfplaats te achterhalen van de met de noorderzon vertrokken Johan S. en partner Belinda.

'Geen enkel contact'

Curator Kim Fraterman meldt in haar nieuwste faillissementsverslag dat er "tot op heden nog altijd geen enkel contact is geweest" tussen haar en de failliete onderneemster. En ook haar collega-curator Jetse Eringa heeft tot op de dag van vandaag Johan S. niet weten te traceren.
Curator Eringa heeft dan ook nog geen faillissementsverslag kunnen inleveren. Daaruit moet straks blijken wat de schuldenlast is die Johan S. heeft opgebouwd, bovenop de 85 mille aan schulden van partner Belinda.

Meesteroplichter

Johan S. heeft de reputatie van meesteroplichter. Hij komt al zo'n 25 jaar geregeld vanwege allerlei oplichtingszaken in aanraking met justitie en is meermaals veroordeeld. Waarna hij eind 2021 ineens weer opdook in de regio Twente met zijn cateringbedrijfje JBRI. Al snel leidde het tot een klachtenregen van ontevreden klanten en gedupeerde leveranciers.

Nieuwe veroordeling

In september moest Johan S. zich nog voor het gerechtshof verantwoorden. Nadat hij vorig jaar tot één jaar celstraf was veroordeeld voor een reeks oplichtingszaken in de Achterhoek ging hij tegen dit vonnis in hoger beroep. Hoewel hij zelf dit appel had aangetekend, blonk S. tijdens het hoger beroep uit door afwezigheid.
Nadat het gerechtshof de één jaar celstraf had bevestigd, gingen gedupeerden ervanuit dat Johan S. eindelijk achter de tralies zou verdwijnen. Maar de failliete cateraar ging in cassatie bij de hoogste rechter. Een actie die overigens vooral bedoeld lijkt om tijd te winnen. De Hoge Raad kijkt namelijk eigenlijk alleen maar of de rechtsregels correct zijn toegepast, terwijl het strafproces rond S. juridisch gezien feitelijk een relatief eenvoudige oplichtingszaak was.
Wettelijk zijn Johan S. en Belinda van P. verplicht mee te werken aan het onderzoek naar het bankroet van hun cateringbedrijfjes, maar tot op heden ontbreekt ieder spoor. Waardoor de twee curatoren op dit moment weinig tot niets kunnen beginnen, zo valt te lezen in het verslag van vorige week van curator Kim Fraterman.

Politieonderzoek

Tegen met name JBRI hebben enkele tientallen gedupeerden aangifte gedaan. Dit politieonderzoek is echter nog in volle gang.
"Onze bevindingen zijn nog niet overgedragen aan justitie. Onder meer omdat S. nog niet is aangehouden. Onduidelijk is waar hij op dit moment verblijft. Wanneer mensen daar tips over hebben, dan horen we dat graag", aldus een woordvoerster van de politie Oost-Nederland.

Eerder spoorloos

Het is overigens niet voor het eerst dat Johan S. spoorloos verdween. Nadat hij eerder was gevlucht, wist de politie hem op te sporen op een vakantiepark in Groningen, waar hij in de boeien werd geslagen. Die arrestatie volgde nadat hij zich niet had gehouden aan de voorwaarden opgelegd bij een eerdere voorwaardelijke veroordeling.
Na enige tijd werd hij vervolgens weer op vrije voeten gesteld, in afwachting van de rechtszaak van vorig voorjaar rond de reeks oplichtingszaken in de Achterhoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.