Nieuws

Welke partij past bij jou? Vul hier het Overijssels Kieskompas in

Het Overijssels Kieskompas is vanaf vandaag in te vullen
Het Overijssels Kieskompas is vanaf vandaag in te vullen © RTV Oost / Marc Willighagen
Moet de Tweede Kamer extra geld uittrekken voor de verbreding van de N35? Wat vinden partijen van kerncentrales, de bouw van windmolens op land, bezuinigingen op cultuur, het eigen risico, belasting voor grote bedrijven, of de verdeling van geld tussen grote steden en de regio? Vul het Overijssels Kieskompas in en ontdek welke partijen dicht bij je staan.
Voor het eerst kunnen kiezers bij de Tweede Kamerverkiezingen ook gebruik maken van een regionaal getint Kieskompas. In samenwerking met Kieskompas en de regionale omroepen beschikt elke provincie nu over een variant op het Kieskompas, waar ook specifieke stellingen in voor komen die betrekking hebben op de eigen regio.

Wat is het Kieskompas?

Anders dan bij andere stemhulpen, kijkt het Kieskompas met een wetenschappelijk oog. Zo moeten partijen hun standpunten goed onderbouwen met informatie uit bijvoorbeeld hun verkiezingsprogramma of uit andere bronnen.
De uitkomst van het Kieskompas is geen stemadvies. Na afloop volgt geen rijtje met partijen waarmee jouw antwoorden het meest overeenkomen. Wel krijg je in een grafiek te zien bij welke partij je het dichtst in de buurt zit.

Invullen

Het invullen van het Kieskompas kan hieronder, en is ook mogelijk via overijssel-tweedekamer2023.kieskompas.nl. Dan opent het Kieskompas in een nieuw tabblad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.