Nieuws

Raalte wil hoogte van erfwindmolens verhogen: "Duurzaamheid stimuleren"

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © ANP / Roberto Pfeil
De gemeente Raalte wil de hoogte van erfwindmolens in het buitengebied verhogen van 25 meter naar een maximale tiphoogte van 40 meter. Het besluit is volgens de gemeente een gevolg van de groeiende vraag naar duurzame energie. Het moet ervoor zorgen dat (agrarische) ondernemers en bewoners in het buitengebied een extra mogelijkheid krijgen om windenergie op te wekken voor eigen gebruik op hun erf.
“Het plaatsen van molens op of bij een erf sluit aan bij het duurzaamheidsbeleid van de gemeente", zegt wethouder Ben Nijboer. "Door de hoogtegrens te verhogen, stimuleren we duurzaamheid en bieden we ondernemers en bewoners de kans om beter in hun eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Daarnaast voorkomen we onnodige belasting van het energienet. We slaan hiermee meerdere vliegen in één klap.”

Volgende fase

De gemeenteraad heeft op 9 maart 2023 ingestemd met de mogelijkheid om hogere erfwindmolens te plaatsen onder bepaalde voorwaarden. Na dit besluit is er gewerkt aan het aanpassen van de regels in het bestemmingsplan voor het Buitengebied van Raalte. Dit zijn de voorwaarden om een vergunning te krijgen voor het plaatsen van een erfwindmolen met een maximale tiphoogte van veertig meter, waarbij vooral rekening wordt gehouden met een goede inpassing in het landschap en met de omwonenden. Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf volgende week ter inzage op de site van de gemeente.
Verwacht wordt dat de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2024 een definitief besluit neemt over de aanpassingen voor het plaatsen van erfwindmolens.
Raalte wil de maximale tiphoogte van erfwindmolens verhogen van 25 naar 40 meter
Raalte wil de maximale tiphoogte van erfwindmolens verhogen van 25 naar 40 meter © Raalte

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.