Nieuws
Verbreding N35 lijkt na verkiezingen een zekerheid, als partijen tenminste woord houden

Wat de uitslag van de verkiezingen ook is, extra geld vanuit Den Haag voor de verbreding van de N35 lijkt een zekerheid na 22 november. Dat blijkt uit het Overijssels Kieskompas. Bijna alle partijen zijn het erover eens dat de weg aangepakt moet worden. Al moet blijken wat die woorden waard zijn, nadat een eerdere belofte van de minister ook weer ingetrokken werd.
'De Rijksoverheid moet extra geld uittrekken om de doorstroming van de N35 tussen Zwolle en Wierden te verbeteren.' Dat is een van de stellingen in het Overijssels Kieskompas, en het merendeel van de partijen beantwoordt de stelling met 'mee eens' of 'helemaal mee eens'. Sterker nog: welke coalitie er ook uitrolt, over dit onderwerp lijkt brede overeenstemming te bestaan.
Alleen de Partij voor de Dieren, Volt, Bij1 en 50PLUS willen geen extra asfalt tussen beide steden. Een verbreding van een weg zorgt niet voor een vermindering van files of de focus moet meer op het openbaar vervoer, zo stellen zij. De SP blijft neutraal.
Grote partijen
Alle andere partijen kiezen vol overtuiging voor extra geld vanuit Den Haag voor de doorstroming op de N35. NSC, GroenLinks/PvdA, VVD, PVV en BBB - in de laatste peilingwijzer de vijf grootste partijen - zijn het allemaal eens over de noodzaak van een verbetering van de situatie op de rijksweg.
Wat de SGP betreft moet de N35 tussen Zwolle en Wierden 'een volwaardige auto(snel)weg worden', en ook andere partijen noemen de N35 expliciet in het verkiezingsprogramma.
Dat ook de VVD een uitbreiding van de N35 voorstaat, kan als opmerkelijk worden gezien: VVD-minister Mark Harbers beloofde vorig jaar 100 miljoen euro voor investeringen in de rijksweg, maar trok die belofte dit jaar weer in. Onderhoud aan andere wegen kreeg voorrang en vervolgens zat stikstof de aanpak van de N35 ook in de weg.
Mariënheem
De N35 staat ook wel bekend als het 'karrenspoor', vanwege de enkele baan in beide richtingen. De weg loopt ook dwars door Mariënheem, wat al jarenlang voor protesten zorgt. Op de weg vonden de afgelopen decennia verschillende (dodelijke) ongelukken plaats. Met het geld van het Rijk, en ook 100 miljoen van de provincie Overijssel - hoewel de N35 onder de verantwoordelijkheid van Den Haag valt - zou onder meer een rondweg om Mariënheem komen. Maar dat plan staat nu weer in de ijskast.
Na de verkiezingen lijkt er dus wederom voldoende animo om de N35 (snel) aan te pakken. Of het daar ook echt van komt, blijft afwachten.