AkzoNobel begint deze maand nog met het vullen van zoutcaverne onder Enschede

AkzoNobel begint nog deze maand met het vullen van de eerste zoutcaverne in Enschede. Het bedrijf vult de holte met gasolie.

Volgende maand wordt een tweede caverne gevuld. Het gaat om twee cavernes die stabiel zijn en waarvoor geen instortingsgevaar dreigt.

AkzoNobel heeft de afgelopen maanden tests gedaan met het vullen van de cavernes en die zijn volgens het bedrijf goed verlopen. Het bedrijf heeft van het ministerie van Economische Zaken toestemming voor het vullen van vijf cavernes, maar houdt het voorlopig bij twee.

Enschede heeft garantie van Akzo
De gemeente Enschede heeft de garantie van AkzoNobel dat de gasolie wordt opgeslagen in stabiele zoutholtes en dat er geen bodemverzakkingen of aardbevingen ontstaan.

De opslag van gasolie in de cavernes is omstreden. Er is voor verontruste bewoners en de politiek onduidelijkheid over de gevolgen voor de lange termijn. Daarnaast heeft een lek in de ondergrondse olieopslag in het Duitse grensgebied vorig jaar veel schade aan het milieu veroorzaakt.

Critici maken zich zorgen, Veiligheidsregio wil calamiteitenplan
Critici maken zich zorgen dat dit in Enschede ook kan gebeuren. Volgens AkzoNobel zijn die zorgen niet terecht omdat een andere methode wordt gebruikt. Toch wil de Veiligheidsregio binnenkort om tafel met alle betrokken partijen om te komen tot een calamiteitenplan.

Naast de stabiele zoutcavernes zijn er in en rond Enschede en Hengelo ook instabiele zoutcavernes die AkzoNobel wil verstevigen. Daarvoor wil Akzo bodemassen van afvalverbrander Twence gebruiken, maar daarvoor is nog geen toestemming.

Gemeente heeft niks te zeggen over ondergrond
D66 in Enschede stelt het gebruik van kalkslurry voor, voor het verstevigen van die zoutholtes. Het college van burgemeester en wethouders in Enschede antwoordt op vragen van D66-raadslid Van Dijk dat ze daar niets over te zeggen heeft en dat dit de verantwoordelijkheid is van eigenaar AkzoNobel. Die zou de mogelijkheden voor verstevigen hebben onderzocht.

De gemeente Enschede staat al sinds de eerste gedachten over het gebruik van zoutcavernes kritisch tegenover de plannen. De gemeente kan echter weinig doen omdat ze niets te zeggen heeft over de ondergrond.


NAM pompte afvalwater in Twentse bodem

In Noord-Oost Twente heeft de NAM jarenlang afvalwater van de oliewinning in Drenthe in de ondergrond gepompt. Sinds april heeft de NAM de olieproductie moeten staken vanwege ernstige problemen met de afvoerleiding voor het afvalwater. 


Er was een lek ontstaan in een pijpleiding bij Holtheme in de gemeente Hardenberg. Later bleek de transportleiding op meerdere plekken aangetast. Ook bleek er sprake te zijn van een omvangrijke bodemverontreiniging op de oude gaswinningslocatie Tubbergen, die in gebruik is als locatie voor de injectie van afvalwater.

Deel dit artikel:

Reageren