GroenLinks over vullen zoutcaverne Enschede: "Overheid moet ingesteld zijn op enorme ramp"

"De overheid moet ingesteld zijn op een enorme ramp." Dat zegt Robert Jansen, Statenlid van GroenLinks Overijssel, als reactie op het nieuws dat Akzo Nobel deze maand nog begint met het vullen van een zoutcaverne onder Enschede.Â

"Morgen zal ik de Commissaris van de Koning dan ook vragen of zij bij Akzo wil pleiten voor uitstel van het vullen van zoutcavernes met gasolie," aldus Jansen. "Uiteraard willen wij afstel, dat moge duidelijk zijn." Ook het CDA heeft vragen aangekondigd. 

Deze maand begint Akzo nog
Akzo Nobel begint nog deze maand met het vullen van de eerste zoutcaverne in Enschede. Het bedrijf vult de holte met gasolie. Volgende maand wordt een tweede caverne gevuld. Het gaat om twee cavernes die stabiel zijn en waarvoor geen instortingsgevaar dreigt. 


Akzo heeft de afgelopen maanden tests gedaan met het vullen van de cavernes en die zijn volgens het bedrijf goed verlopen. Het bedrijf heeft van het ministerie van Economische Zaken toestemming voor het vullen van vijf cavernes, maar houdt het voorlopig bij twee.

"Onbestaanbaar en onacceptabel"

"Dat zonder een calamiteitenplan gestart gaat worden met het pompen van gasolie in de zoutcavernes, is wat ons betreft onbestaanbaar en onacceptabel," stelt Jansen. "Wij zijn overigens tegen de ondergrondse opslag van gasolie. Maar een rampenplan van de overheid is wel het minste dat paraat moet zijn voordat deze activiteit van start gaat. Een activiteit die enorme consequenties kan hebben."

GroenLinks heeft vorige maand de Commissaris van de Koning gevraagd de Veiligheidsregio te vragen naar de aanwezigheid van rampenplannen. "Nu blijkt dat die nog in ontwikkeling zijn. De olieramp in Amtsvenn, de vervuiling door de NAM in Twente in het achterhoofd kan niemand meer beweren dat je veiligheidsgaranties kan krijgen,"  vindt Jansen.

"De overheid moet ingesteld zijn op een enorme ramp," waarschuwt het Statenlid van GroenLinks. "Vanaf het moment dat de olie de grond in gaat en niet pas in een latere fase."

Deel dit artikel:

Reageren