Bom uit Tweede Wereldoorlog in Deventer morgen onschadelijk

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) maakt morgen een bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk. Het gaat om een 500-ponder die vlakbij de spoorbrug ligt.

Niemand hoeft voor de ruiming geëvacueerd te worden volgens de gemeente. Het is volledig veilig en huizen in de omgeving raken niet beschadigd. Wel worden de uiterwaarden en de kruising Achter de Hoven/Worp tussen tien en elf uur afgezet. Ook ligt het trein-, lucht- en scheepvaartverkeer stil. De spoorbrug is niet toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Geen spektakel

Het wordt volgens de gemeente geen spektakel. De ruiming duurt slechts twee minuten en door een hoop zand op de bom valt er weinig te zien. Wel kunnen omstanders trillingen voelen en de ontploffing horen.

Ruimte voor de Rivier

De bom werd gevonden tijdens werkzaamheden voor Ruimte aan de Rivier, een landelijk project om de hoogwaterveiligheid bij grote rivieren te verbeteren.

Eerdere bommen

De 500-ponder is niet de enige die vlakbij de spoorbrug is gevonden. Drie liggen nog in het werkgebied van Ruimte voor de Rivier. Die brengt de EODD later tot ontploffing. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is geprobeerd de brug te bombarderen. Daardoor liggen er nog steeds veel bommen in de omgeving. "Als die in de weg liggen laten we ze onschadelijk maken", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Al 25 bommen bracht de EODD tot ontploffing, de meeste op andere locaties.

Meer over dit onderwerp:
Deventer spoorbrug bom Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren