Bom van 500 pond vandaag tot ontploffing gebracht bij spoorbrug Deventer

Bij de spoorbrug in Deventer is vanochtend om tien uur een bom tot ontploffing gebracht.

Het ging om een 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het onschadelijk maken van de bom lag het trein- en scheepvaartverkeer enige tijd stil. De Worp was voor het wegverkeer afgesloten en fietsers en voetgangers mochten de spoorbrug niet op. Het was niet nodig om bewoners uit woningen te evacueren.

Voor de veiligheid was er een ruime hoeveelheid zand op de bom aangebracht, waardoor er van de ontploffing weinig was te zien. Wel waren trillingen voelbaar en de klap hoorbaar. "Uit ervaring weten we inmiddels dat dit geen schadelijk effect heeft voor gebouwen en woningen. Op een aantal plekken zijn trillingmeters opgehangen om dit te monitoren", aldus een woordvoerder van de gemeente Deventer.

In totaal 25 bommen onschadelijk gemaakt

De afgelopen jaren zijn er vaker bommen gevonden in de uiterwaarden naast de spoorbrug in Deventer. In totaal zijn nu 25 bommen veiliggesteld en meestal op een andere locatie tot ontploffing gebracht. Op basis van de bevindingen van de explosievenopruimingsdienst EODD bleek dat demontage van deze bom met een beschermende constructie op deze plek niet nodig was, maar ter plekke kon worden vernietigd. 

Meer over dit onderwerp:
bom Deventer spoorbrug ontploffing Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren