Nieuws

"Zwolle mag trots zijn op Thorbecke"; kunstwerk Grondwet onthuld in provinciehuis

Het kunstwerk 'Op welke grond dan ook', in de hal van het provinciehuis in Overijssel
Het kunstwerk 'Op welke grond dan ook', in de hal van het provinciehuis in Overijssel © RTV Oost Bart Kieft
Bas de Gaay Fortman (85) is gelouterd en gewaardeerd als politicus (PPR) en wetenschapper. Al decennia lang viert hij Grondwetdag, 3 november. Vandaag is het 175 jaar geleden dat de Grondwet van geboren Zwollenaar Thorbecke het levenslicht zag. En dus wordt er gevierd en onthuld in onze provinciehoofdstad. "Zwolle mag trots zijn."
Een lezing in het Staatshuys aan de Thorbeckegracht, het geboortehuis van de Johan Rudolph Thorbecke (1798 - 1872), vormt het begin van een feestdag. Burgemeesters uit heel Overijssel en de Commissaris van de Koning zijn met andere gasten aanwezig om het verhaal over Thorbecke nog eens te horen. "Ik heb best weer nieuwe dingen gehoord", zegt de Enschedese burgemeester Roelof Bleker na afloop.
175 jaar Grondwet van Zwollenaar Thorbecke vandaag gevierd in Zwolle
Wat niet nieuw is voor heel veel Nederlanders: Thorbecke legde de basis voor onze huidige democratie. En dat verdient een kunstwerk, dachten ze bij de provincie Overijssel; een creatieve interpretatie van de Grondwet die in de hal van het provinciehuis een plek heeft gekregen.

Verfijnde vergaarbak van grondsoorten

Kunstenaar David Claassen van de Plannenmannen over het kunstwerk, een verfijnde vergaarbak van grondsoorten, afgedekt met een glasplaat: "We hebben iets gemaakt waar je elke dag over heen kunt lopen, want het is belangrijk om van dag tot dag het belang van de Grondwet te ervaren."
In het kunstwerk zijn grondsoorten verwerkt die bijeen zijn gebracht door Overijsselaren in alle soorten en maten. Dus ook grond uit Irak, Suriname en andere landen. Claassen: "Hiermee willen we ook zeggen dat culturen Overijssel versterken en dat we allemaal samen Nederland en Overijssel vormen."

Heldere boodschap

Commissaris van de Koning Andries Heidema vult aan: "Het kunstwerk zendt een prachtige, heldere boodschap uit. Discriminatie, op welke grond dan ook, is niet toegestaan. In Nederland heb je, ongeacht wie je bent, gelijke rechten en bescherming van de wet."
Bas de Gaay Fortman, met wie Heidema het kunstwerk onthulde, zegt: "Thorbecke en de Grondwet zijn ongelofelijk belangrijk voor Nederland. Want in de Grondwet die van hem komt, staan de waarborgen van onze democratie."
Bas de Gaay Fortman over het belang van Zwollenaar Thorbecke en zijn Grondwet voor Nederland

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.