nieuws

Provincie komt niet in actie tegen opslag van gasolie in zoutcavernes Enschede

De provincie Overijssel is niet van plan om in actie te komen tegen de opslag van gasolie in zoutcavernes door Akzo Nobel in Enschede. Dat zei gedeputeerde Lievers woensdagavond in antwoord op vragen van PvdA, CDA en GroenLinks tijdens een vergadering van Provinciale Staten.
Akzo Nobel begint nog deze maand met het vullen van de eerste zoutcaverne in Enschede. Volgende maand wordt een tweede caverne gevuld. Volgens Akzo Nobel gaat het om twee cavernes die stabiel zijn en waarvoor geen instortingsgevaar dreigt.

Te weinig bekend over risico's

GroenLinks-Statenlid Robert Jansen uitte eerder al zijn zorgen over het daadwerkelijk doorgaan van het project. De PvdA sluit zich daar bij aan, zeker na het recent verschijnen van een rapport van de RIVM. Daarin staat dat een calamiteitenplan nodig is en een op maat gesneden monitoring. De partij vraagt zich bovendien af waarom in de rest van Nederland gasolie bovengronds wordt opgeslagen en in Enschede onder de grond in zoutcavernes.
Het CDA vindt dat er veel te weinig bekend is over de risico's van opslag dit soort stoffen in de Nederlandse bodem. En de partij vindt dat je dit soort activiteiten bij twijfel niet moet uitvoeren.

Ondergronds veiliger dan bovengronds

Gedeputeerde Lievers laat echter weten dat er voldoende onderzoek is geweest naar de risico's en de conclusie is dat die aanvaardbaar zijn. Lievers denkt zelfs dat de opslag ondergronds veiliger is dan bovengronds. Daarbij wordt wel degelijk gewerkt aan een calamiteitenplan en zal er ook goed in de gaten worden gehouden hoe de opslag verloopt. Daarbij zijn partijen betrokken als de gemeente Enschede en Hengelo, het waterschap, Vitens, de GGD en de veiligheidsregio Twente.
PvdA en CDA benadrukken dat zij regelmatig op de hoogte gehouden willen worden over het verloop van de opslag en eventuele calamiteiten die plaatsvinden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.