nieuws

Minister Van der Steur: er is geen doorgerekend plan voor rechtbank Almelo

Protest tegen mogelijke sluiting rechtbank Almelo
Protest tegen mogelijke sluiting rechtbank Almelo
Er is geen business case gemaakt waarin de opbrengst van het uitkleden van rechtbank Almelo is berekend. Dat zegt minister Van der Steur in antwoord op vragen van onder meer CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Het uitkleden van de rechtbank in Almelo is onderdeel van de bezuinigingsplannen van de Raad voor de rechtspraak.Â
De Raad voor de rechtspraak heeft volgens de minister wel gekeken naar vergelijkbare projecten, rekenregels van het Rijksvastgoedbedrijf en bestaande contracten. Alleen voor Limburg is een berekening van de opbrengst gemaakt. 

Tientallen miljoenen bezuigen

De Raad voor de Rechtspraak moet tientallen miljoenen bezuinigen en wil daarom onder meer een aantal rechtbanken niet meer ingewikkelde en tijdrovende rechtszaken laten afhandelen. Naast de rechtbank in Almelo gaat het om de rechtbanken in Zutphen, Alkmaar, Assen, Dordrecht, Lelystad en Maastricht die in uitgeklede vorm verder zouden moeten gaan.
Nadat de plannen bekend gemaakt waren ontstond een storm van protest en kritiek van rechtbankmedewerkers, advocaten, politiek en ook Tweede Kamerleden. Zo was er al snel twijfel over het resultaat als de plannen zouden doorgaan. De politiek in Twente begon zich zelfs af te vragen of er überhaupt een berekening van de opbrengst van de plannen was gedaan. De antwoorden van Van der Steur geven het antwoord op die vraag: er is geen cijfermatige onderbouwing van de plannen.

Kosten verhuizing veel hoger dan gedacht

Vanmiddag laten enkele Kamerleden zich bijpraten over de kwestie tijdens een rondetafelgesprek. Onder meer burgemeester Hermans van Almelo zal tijdens dat gesprek benadrukken dat een verhuizing van werkzaamheden van Almelo naar Zwolle veel meer geld kost dan gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Twentse politiek is gedaan en waarvan de resultaten gisteren zijn gepresenteerd. Alleen al de reiskosten en extra kosten die medewerkers moeten maken kost 6,9 miljoen euro per jaar. Volgens een woordvoerder is de balans zoek omdat de besparing door de rechtbank te laten verhuizen 2 miljoen euro is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.