Nieuws

Dit is de straf voor de man die met 306 kilometer per uur op de vangrail knalde

De Lamborghini die vorig jaar crashte op de A28 bij Rouveen
De Lamborghini die vorig jaar crashte op de A28 bij Rouveen © Henry Wallinga
De rechtbank Overijssel heeft een 31-jarige autobestuurder, die met zijn Lamborghini vorig jaar tegen de vangrail van de A28 bij Rouveen crashte, veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 120 uur en is hij achttien maanden zijn rijbewijs kwijt, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
De eigenaar van de Lamborghini Aventendor uit het Brabantse Heesbeen, landelijk bekend als YouTuber en selfmade miljonair, gedroeg zich volgens de rechter zo roekeloos op de weg dat het levensgevaarlijk was voor andere weggebruikers.
Op 27 maart 2022 reed de man met een extreem hoge snelheid rond de 300 kilometer per uur over de A28, onderweg naar een autoshow in Assen. Met die snelheid haalde hij andere weggebruikers gevaarlijk in. Hij raakte uiteindelijk de controle over het voertuig kwijt, belandde in een slip en botste meerdere keren tegen de vangrail in de middenberm. De gecrashte Lamborghini was volledig vernield, brokstukken van het voertuig lagen verspreid op het wegdek in beide richtingen van de snelweg. Delen van de remschijven lagen op de andere weghelft. De witte raceauto met een geschatte waarde van een half miljoen euro raakte total loss. De verzekeraar keerde niets uit.

Onaanvaardbare risico’s

De bestuurder heeft zich onverantwoordelijk gedragen en bewust onaanvaardbare risico’s genomen, oordeelt de rechter. "Hij heeft andere weggebruikers ernstig in gevaar gebracht. Dat er enkel materiële schade is ontstaan en niemand gewond is geraakt, is een wonder en in ieder geval niet aan het handelen van de man te danken", staat er in de rechterlijke uitspraak.

Hogere straf

De opgelegde straf door de rechtbank is hoger dan de eis van de officier van justitie. De rechtbank vindt het van belang dat er een sterk signaal wordt gegeven aan zowel de bestuurder van de Lamborghini als de samenleving dat dergelijk rijgedrag compleet onacceptabel is. De rechtbank heeft daarom, in afwijking van de eis van de officier van justitie, als extra stok achter de deur een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd, met een proeftijd van drie jaar. De officier van justitie eiste uitsluitend een taakstraf van 150 uur

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.