nieuws

Exploitant seksramen Bokkingshang Deventer naar de rechter

Bokkingshang in Deventer
Bokkingshang in Deventer
De beoogd exploitant van vier prostitutiepanden aan de Bokkingshang in Deventer is naar de bestuursrechter gestapt, om alsnog een vergunning te krijgen voor het uitbaten van dertig seksramen. De burgemeester van Deventer heeft die exploitatievergunning geweigerd, omdat de verhuurder van het pand een crimineel verleden heeft.
Uit het onderzoek door het bureau Bibob eerder dit jaar bleek dat de pandeigenaar veroordelingen aan de broek heeft wegens onder meer belastingfraude, oplichting en mishandeling. Bibob is een landelijk bureau van het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat op verzoek van bestuursorganen integriteitsonderzoek doet in criminaliteitsgevoelige branches. De uitkomsten daarvan zijn geheim, maar tijdens de zitting in Zwolle werd gezegd om welke strafbare feiten het gaat. Omdat het risico bestaat dat de huurpenningen van de Bokkingshang in een crimineel circuit terecht komen, heeft burgemeester Heidema de vergunning geweigerd.

'Niks mis met huurovereenkomst'

De exploitant, Azalea BV, stelt dat er niks mis is met de huurovereenkomst. Die wordt niet aangegaan met de onderzochte man, maar met een stichting, die formeel eigenaar is van het pand. Bovendien heeft de man de panden overgedaan aan zijn kinderen en zou er dus helemaal geen zakelijke binding meer zijn.
"Tegen Azalea BV zijn er geen bedenkingen. Als dit bedrijf geen vergunning krijgt, dan krijgt niemand het en hanteert de gemeente feitelijk een sterfhuisscenario", zei de raadsman. Er is volgens hem, behalve de huurovereenkomst, geen enkel ander zakelijk samenwerkingsverband met de huurbaas.

'Wel degelijk samenwerkingsverband'

Namens de burgemeester wierp de advocaat tegen dat de genoemde stichting een schijnconstructie is, om de oorspronkelijke pandeigenaar 'af te schermen'. "De burgemeester houdt exploitatie van de ramen op zich niet tegen, er zijn ook geen plannen om iets anders met de panden te doen", zei een woordvoerder. Hij wees er op dat zo’n 77% van de omzet van de ramen naar de huurbaas zou gaan, dus dat er wel degelijk een samenwerkingsverband is.
De rechtbank verwacht binnen zes weken uitspraak te doen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.