nieuws

Oud-burgemeester Ahne van Ommen werd op heterdaad betrapt bij diefstal geld

Oud-burgemeester Marc Jan Ahne is in mei op heterdaad betrapt bij de diefstal van contant geld van een groothandel in kleding in Ommen. Meerdere bronnen bevestigen dat het niet ging om enkele tientjes maar meerdere honderden euro's. Het exacte bedrag wordt niet genoemd.
Dat Ahne op heterdaad is betrapt, is tot nu toe onbekend gebleven. Het Openbaar Ministerie wil alleen bevestigen dat de officier van Justitie na Rijksrechercheonderzoek Ahne een geldboete heeft opgelegd. Het OM wil het bedrag niet noemen, maar volgens Ahne's advocaat: Van Faassen gaat het om 500 euro. Door de strafbeschikking hoeft de oud-burgemeester zich niet voor de rechter te verantwoorden. Sommige advocaten bekritiseren het besluit van het Openbaar Ministerie en vinden dat uitgerekend een burgemeester zich voor z'n wandaden in het openbaar moet verantwoorden. Dat gebeurt dus nu niet.
Toen Ahne in mei op heterdaad werd betrapt met geld nog in z'n handen, wilde het kledingbedrijf onderling met Ahne een regeling treffen zodat de kwestie buiten de publiciteit zou blijven. Doordat meerdere personen getuige waren van de diefstal, werd dat onmogelijk. Er is geen aangifte gedaan, maar Justitie heeft zelf geoordeeld dat de Rijksrecherche de zaak moest onderzoeken. Die Rijksrecherche heeft twee maanden nodig gehad voor dat onderzoek en volgens een woordvoerder was een bekentenis van Ahne alleen niet voldoende.

Hard oordeel Bijleveld over diefstal heterdaad oud-burgemeester

Commissaris van de Koning Bijleveld oordeelt hard over de handelswijze van Ahne. Volgens haar moet een burgemeester überhaupt nooit onderwerp zijn van een Rijksrechercheonderzoek. Het is- volgens haar weliswaar- een trieste zaak, maar geheel aan Ahne zelf toe te schrijven.

Politiek in Ommen is verbijsterd

De politiek in Ommen is verbijsterd. Volgens Leo Bongers van de LPO lijkt wel sprake van een ziekte bij Ahne. Als wethouder in Deventer werd hij ooit betrapt met niet betaalde verfkwasten in z'n zak van een bouwmarkt. Justitie ging toen niet tot vervolging over. Ahne beweerde toen dat hij vergeten was de kwasten te betalen. Ahne kwam donderdagmiddag zelf ook met een verklaring. Hij biedt z'n excuses aan en spreekt van een pijnlijke aangelegenheid. Verder doet hij er het zwijgen toe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.