Nieuws

MST heeft primeur voor werken met robotchirurg bij operaties aan wervelkolom

Robotchirurg Excelsius GPS wordt ingezet bij operaties aan de wervelkolom in het MST
Robotchirurg Excelsius GPS wordt ingezet bij operaties aan de wervelkolom in het MST © MST
MST heeft een landelijke primeur in de robotchirurgie. De neurochirurgen van het ziekenhuis in Enschede werken als eerste in Nederland met de robot Excelsius GPS, een combinatie van een robotarm met navigatie. Dit zorgt voor nauwkeurige uitlijning bij operaties aan de wervelkolom.
De robotchirurg beschikt over een bestuurbare robotarm en een röntgennavigatieplatform dat functioneert als de GPS van een auto. Met behulp van de robot kunnen de chirurgen een unieke precisie bereiken bij operaties aan de wervelkolom, ook bij de meest complexe.
Voor de patiënt betekent dit minder littekens, sneller herstel, kortere ziekenhuisopname en een snellere terugkeer naar het dagelijks leven. De robot vergroot de veiligheid en de efficiëntie voor patiënten en medewerkers.

Grote stap vooruit

Neurochirurg Hoess is in zijn nopjes met de nieuwste robot. "MST is het enige ziekenhuis in Nederland dat zowel de nieuwste robot voor Neurochirurgie als ook een Da Vinci robot voor aandoeningen in de buik heeft. Het is een hele grote stap vooruit vergeleken met de robot die we dertien jaar met veel succes gebruikten. "
De Excelsius GPS zorgt er voor dat neurochirurgen real time kunnen controleren of schroeven op de goede plek in de wervels terechtkomen. "Eerder kon dat alleen achteraf"', zegt Hoess. "We gebruiken de robot voor aandoeningen aan de wervelkolom waarbij de wervels met behulp van schroeven vastgezet moeten worden. We kunnen nu heel precies werken, waardoor mensen sneller herstellen en eerder weer naar huis kunnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.