Nieuws

Nordkamp wil met GroenLinks-PvdA mens en natuur weer voorop stellen: "Te lang op de pof geleefd"

De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, de overheid moet de burger gaan vertrouwen en er moet anders naar de economie worden gekeken. In 'Het Stemlokaal' vertelt Jimme Nordkamp van GroenLinks-PvdA wat hij wil doen voor Nederland als Tweede Kamerlid. "Als het om de economie gaat, moeten we niet alleen kijken naar de hoogste winsten en de belangen van kapitaal, maar ook naar de belangen van mens en natuur. En dat zal invloed hebben op de landbouw en de verdienmodellen van agrariërs. Maar dat zal in de volle breedte gaan. We hebben te lang op de pof geleefd."
Toen de kans op zijn pad kwam, heeft hij er drie nachten slecht van geslapen. Jimme Nordkamp is nu nog wethouder in de gemeente Losser, maar binnenkort misschien wel Tweede Kamerlid namens GroenLinks-PvdA. Hij staat op plek 24 op de lijst van de combinatie.
"Ik heb er goed over nagedacht en alles afgewogen. En uiteindelijk heb ik toch maar besloten om te doen. Enerzijds omdat ik vind dat de regio goed vertegenwoordigd moet zijn binnen de nieuwe linkse beweging. En anderzijds om het linkse verhaal in de regio goed te kunnen vertellen."
Kieskompas
Nog geen idee wat je gaat stemmen? Vul dan hier het Overijssels Kieskompas in en ontdek welke partijen dicht bij je staan.
Dat zijn partij, de PvdA, samen met GroenLinks de verkiezingen in is gegaan, sterkt volgens hem het linkse geluid. "De verschillen zijn minimaal. En de verschillen die er zijn, die waarderen we van elkaar. En ik denk dat je daardoor juist tot betere besluiten en betere standpunten kunt komen."
De afgelopen jaren is er volgens Nordkamp veel misgegaan in de landelijke overheid. Naast het niet nemen van verantwoordelijkheid, is er ook iets mis met het vertrouwen. "Als je wilt dat mensen de overheid weer gaan vertrouwen, moet je als overheid de mensen ook vertrouwen." Volgens Nordkamp zit er nu 'een laag van wantrouwen' in en daar wil hij wat aan doen. "En we moeten eerlijk en duidelijk zijn, ook als het pijn doet."

Bestaanszekerheid als modewoord

Dat het nu veel gaat over bestaanszekerheid, baart Nordkamp ik zorgen. "Ik houd mijn hart vast dat het een soort modewoord wordt. We hadden dat een jaar of vier geleden ook met participatie. Dat vond iedereen belangrijk en elke partij had het er over. Maar niemand wist precies waar het over ging."
Mocht Nordkamp in de Tweede Kamer komen, dan wil hij zowel zijn eigen partij als de andere partijen eraan houden dat er iets aan de bestaanszekerheid gebeurt. GroenLinks-PvdA wil onder meer het minimumloon omhoog en de belasting op arbeid verlagen. Ook wil Nordkamp wat aan de woonlasten doen en aan het toekomstperspectief door bijvoorbeeld te investeren in onderwijs, cultuur en de intellectuele ontwikkeling van mensen.
GroenLinks-PvdA-kandidaat Nordkamp over bestaanszekerheid

'Belang van mens en natuur boven winsten'

"Natuurherstel is onze absolute topprioriteit", zegt Nordkamp resoluut. "We hebben een stikstofprobleem, een klimaatprobleem en problemen met de kwaliteit van water. Het wordt nu wel tijd om de belangen van mens en natuur boven enkel kille en koude financiële belangen te plaatsen. Dat is te lang gebeurd."
Nordkamp wil dat er anders naar de economie wordt gekeken. "Niet naar de hoogste winsten en de belangen van kapitaal, maar ook naar de belangen van mens en natuur. En dat zal invloed hebben op de landbouw en de verdienmodellen van agrariërs. Maar dat zal in de volle breedte gaan. We hebben veel te lang op de pof geleegd."
GroenLinks-PvdA-kandidaat Nordkamp over het stikstofbeleid
Om alle plannen te betalen, wil Nordkamp onder meer een miljonairsbelasting invoeren en de vervuiler laten betalen. "De afgelopen jaren hebben we de sterkste schouders ontzien, waar wij voor staan is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. En mijn opvatting is dat we wat dat betreft nog lang niet aan het plafond zitten."
In het televisieprogramma 'Overijssel Kiest, Het Stemlokaal' gaan kiezers in gesprek met (potentiële) Overijsselse Tweede Kamerleden over thema’s als bestaanszekerheid, natuur/landbouw, immigratie en mobiliteit. Maar ook voor andere onderwerpen is ruimte. In elke aflevering staat één politicus centraal die vertelt hoe zijn/haar partij bepaalde thema’s wil aanpakken en de kiezers, die ieder een andere achtergrond hebben, gaan daarover met hen in gesprek. ‘Overijssel Kiest, Het Stemlokaal’ zie je tot aan de verkiezingen elke werkdag om 18.10 uur op TV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.