Nieuws

VVD-Kamerlid Van Campen blijft zich inzetten voor N35: "Motivatie om stikstofvraagstuk op te lossen"

"De landbouw loopt aan tegen de grenzen van een gezonde leefomgeving", zegt het Zwolse Tweede Kamerlid Thom van Campen. De nummer 14 op de lijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen wil daarom de harde knip tussen landbouw en natuur wegnemen. "Ik denk dat we ervoor moeten gaan zorgen dat we de balans in de ruimte in Nederland gaan herstellen."
Van Campen is sinds tweeëneenhalf jaar Tweede Kamerlid en woordvoerder van de VVD op het thema landbouw en stikstof. Als het aan hem ligt, wordt de omslag gemaakt van traditionele landbouw naar landbouw binnen een gezonde leefomgeving.
In het televisieprogramma 'Overijssel Kiest, Het Stemlokaal' gaan kiezers in gesprek met (potentiële) Overijsselse Tweede Kamerleden over thema’s als bestaanszekerheid, natuur/landbouw, immigratie en mobiliteit. Maar ook voor andere onderwerpen is ruimte. In elke aflevering staat één politicus centraal die vertelt hoe zijn/haar partij bepaalde thema’s wil aanpakken en de kiezers, die ieder een andere achtergrond hebben, gaan daarover met hen in gesprek. ‘Overijssel Kiest, Het Stemlokaal’ zie je tot aan de verkiezingen elke werkdag vanaf 18.10 uur op TV Oost.
"Ik denk dat we ervoor moeten gaan zorgen dat we de balans in de ruimte in Nederland gaan herstellen. We moeten ernaartoe dat we de harde knip tussen de wat gangbaardere, traditionelere landbouwgebruiken in gebieden en die hoogbeschermde natuurgebieden gaan wegnemen. En dat doe je door overgangszones te creëren. En dat kun je niet zomaar zeggen, daar zal je boeren bij moeten ondersteunen en helpen om dat voor elkaar te krijgen."
"We hebben een landbouwsysteem waar we heel trots op zijn. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we gezegd 'nooit meer honger'. Boeren hebben gedaan wat de overheid van ze heeft gevraagd, namelijk zoveel mogelijk produceren. Alleen, we zien dat het aanloopt tegen de grenzen van wat onze gezonde leefomgeving aan kan. En dan vind ik dat je naast boeren moet gaan staan en moet zeggen: 'Je hebt de sector neergezet sinds de Tweede Wereldoorlog, dat is succesvol geweest, en nu gaan we samen de omslag maken naar een manier waarop die sector ook past bij een gezonde leefomgeving'."
Kamerlid Thom van Campen (VVD) wil een omslag in de landbouwsector

Bestaanszekerheid

"Bestaanszekerheid gaat erom dat mensen aan het einde van de maand voldoende geld hebben om hun rekeningen te kunnen betalen, te kunnen wonen, hun werk te kunnen doen zonder alles kwijt te zijn aan de Belastingdienst en nog iets overhouden om een beetje leuk te kunnen leven."
Volgens Van Campen is er ook de afgelopen jaren veel gebeurd om de bestaanszekerheid te vergroten van bepaalde groepen mensen. "We hebben het wettelijk minimumloon verhoogd en er is geld bij de bijstand terechtgekomen. We hebben een heel heftige tijd gehad vanwege de energiecrisis waar regelingen voor uit de grond zijn gestampt omdat we mensen niet door het ijs wilden laten zakken. Maar met alleen die maatregelen herkennen mensen niet dat ze aan het einde van de maand geld op hun rekening overhouden."
De VVD wil dat werken meer gaat lonen en dat regelingen toegankelijk worden voor iedereen die daar recht op heeft.
Kamerlid Thom van Campen (VVD) wil werken weer lonen en regelingen toegankelijk maken

N35 motivatie voor stikstofvraagstuk

"Die hele situatie rond de N35 is mij een graat in de keel. In 2011 werd ik lid van de gemeenteraad in Zwolle en toen al zeiden ondernemersorganisaties 'fiks die N35, los het op'. Dat het een eindeloos vraagstuk is en dat we het moeten oplossen, staat voorop. Maar we weten dat als we die N35 gaan aanpakken, het meer verkeer gaat aantrekken. Logisch, want je wilt een flessenhals oplossen. Dan zal je er wel voor moeten zorgen dat het niet leidt tot een verslechtering van een schone leefomgeving en van de beschermingsplicht die je hebt op het gebied van natuur."
Daarom is het volgens Van Campen van belang dat het stikstofvraagstuk wordt opgelost.
Kamerlid Thom van Campen (VVD) baalt van situatie N35
Kieskompas
Woensdag gaan de stembussen open. Nog geen idee wat je gaat stemmen? Vul dan hier het Overijssels Kieskompas in en ontdek welke partijen dicht bij je staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.