Nieuws

NSC wil drastische hervormingen: "Op deze manier kunnen we het land niet verder brengen"

Jarenlang zette hij zich namens het CDA in voor Overijssel in de Tweede Kamer en in het provinciehuis, maar onlangs sloot hij zich aan bij de partij van Pieter Omtzigt: Nieuw Sociaal Contract (NSC). Met die partij wil Eddy van Hijum uit Laag Zuthem het land veranderen. "Dat heb ik niet morgen opgelost, daar moet ik heel eerlijk over zijn. Maar dat gaan we wel doen."
"Ik moet eerlijk zeggen dat ik een paar maanden geleden niet had verwacht dat ik hier zou zitten", zegt Van Hijum in het RTV Oost-programma Het Stemlokaal.
"Ik had afscheid genomen van de politiek en wilde andere dingen gaan doen. Pieter heeft mij gevraagd met hem mee te doen in zijn nieuwe beweging. Ik heb daar wel even over moeten nadenken. Ik ben de afgelopen jaren best kritisch geweest, ook op de landelijke politiek, op de Rijksoverheid en ook wel op mijn eigen partij (destijds CDA, red.). En ik heb gedacht 'als het je ernst is, moet je ook deze kans oppakken om daar iets aan te doen. Dus opstaan samen met andere mensen die denken dat het echt beter kan met het landsbestuur en ook opkomen voor de regio."
In het televisieprogramma 'Overijssel Kiest, Het Stemlokaal' gaan kiezers in gesprek met (potentiële) Overijsselse Tweede Kamerleden over thema’s als bestaanszekerheid, natuur/landbouw, immigratie en mobiliteit. Maar ook voor andere onderwerpen is ruimte. In elke aflevering staat één politicus centraal die vertelt hoe zijn/haar partij bepaalde thema’s wil aanpakken en de kiezers, die ieder een andere achtergrond hebben, gaan daarover met hen in gesprek. ‘Overijssel Kiest, Het Stemlokaal’ zie je tot aan de verkiezingen elke werkdag vanaf 18.10 uur op TV Oost.

'Zelfs tweeverdieners hebben moeite'

Een van de twee kernthema's van de nieuwe partij is bestaanszekerheid. En daar hoort een flinke hervorming van het belastingstelsel bij.
"Feit is dat steeds meer mensen moeilijk rondkomen. Het gaat echt niet alleen meer om mensen met een uitkering. Het gaat ook steeds meer om mensen met een middeninkomen. Tweeverdieners zelfs, die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen."
En dat komt volgens de voormalig gedeputeerde niet alleen door het inkomen, maar vooral door de stijgende kosten voor energie, voedsel, zorg en wonen. "Mensen zijn al veertig tot vijftig procent van hun maandinkomen aan woonlasten kwijt. We moeten proberen grip op die lasten te krijgen, zodat je meer besteedbaar inkomen overhoudt."
Eddy van Hijum (NSC) wil drastische hervormingen
Ook is het volgens Van Hijum te moeilijk geworden om recht te halen met toeslagen en belastingen. "We moeten ervoor zorgen dat het belastingstelsel simpeler wordt en dat een beetje meer werken ook weer meer gaat lonen. Dat heb ik niet morgen opgelost, daar moet ik heel eerlijk over zijn. Maar dat gaan we wel doen. Want dit systeem ontmoedigt werken en ondernemen."
Die hervorming gaat volgens het NSC 'echt wel een paar jaar kosten'. "Je zult op de korte termijn niet aan lapwerk ontkomen. Maar we zullen het probleem structureel moeten oplossen en dat kan echt niet anders dan door een hervorming van het belastingstelsel en de lasten lager te houden."

'N35 is story of my life'

Als Tweede Kamerlid zette Van Hijum zich vijftien jaar geleden al in voor de aanpak van de N35, maar nog steeds is de weg niet volledig zoals deze zou moeten zijn. Tussen Zwolle en Wijthmen is dat uiteindelijk gelukt. "Maar pas na twaalf jaar is dat uitgevoerd, in 2018. En tussen Wijthmen en Wierden moet er nog ontzettend veel gebeuren."
In zijn rol als gedeputeerde ging het gedoe over de N35 gewoon door. "We hebben zelfs 100 miljoen euro op tafel gelegd als provincie. Er is geen provincie die zoveel eigen geld in de verbreding van een rijksweg steekt. Dat maakt ook wel een beetje dat ik de verontwaardiging over de huidige minister en het terugtrekken van zijn 100 miljoen wel begrijp. Dat is echt geen behoorlijk bestuur. Wij vinden dat die afspraak terug op tafel moet, dat het gewoon wordt uitgevoerd en dat Mariënheem zijn rondweg krijgt."
Ook wil NSC dat provincies de ruimte krijgen om zelf het openbaar vervoer te regelen als marktpartijen dat niet doen.
Eddy van Hijum (NSC) over de N35
Kieskompas
Nog geen idee wat je gaat stemmen? Vul dan hier het Overijssels Kieskompas in en ontdek welke partijen dicht bij je staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.