Nieuws

Hengevelde vertelt koning Willem-Alexander "hoe ze dat in een klein dorp voor elkaar boksen"

Bakker Vincent Nollen gaat de koning trakteren op een tompouce, een petit-four en een crompoes
Bakker Vincent Nollen gaat de koning trakteren op een tompouce, een petit-four en een crompoes © Oene Loonstra/RTV Oost
Noaberschap, koning Willem-Alexander heeft er al het een en ander over gehoord. Maar hoe Twentse gemeenschapszin er in de praktijk uitziet, daar praat Hengevelde hem graag over bij. "Als de koning wil weten hoe een kleine gemeenschap super veel voor elkaar krijgt en doet, dan is hij hier op de goede plek", weet Kasper Put. Hij is organisator van de wijd en zijd bekende Zomerfeesten in Hengevelde.
Koning Willem-Alexander is vandaag op werkbezoek Hengevelde. Hij wordt tijdens zijn bezoek aan Hengevelde begeleid door burgemeester Ellen Nauta en wethouder Harry Scholten die zelf in het Twentse dorp in de gemeente Hof van Twente woont. Maar de koning gaat ook met bewoners in gesprek om de kracht en uitdagingen van een hechte plattelandsgemeenschap te ervaren. In het Kulturhus van Hengevelde gaat het gesprek vooral over noaberschap.
Kasper Put is een van de gastheren die het 'Hoog Bezoek' onder meer mag bijpraten over de Zomerfeesten en hoe ze in Hengevelde met honderden vrijwilligers zonder al teveel kosten jaarlijks een evenement organiseren waar iedereen uit de regio op afkomt. "Ik mag hem vertellen hoe we dat iedere keer weer voor elkaar boksen". De organisator van de Zomerfeesten heeft een informatietafel klaar staan met foto's, cijfermateriaal en feiten. "Maar ik wel het gesprek verder wel spontaan houden."
Zomerfeesten Hengevelde

Zomerfeesten Hengevelde is een evenement dat verdeeld over twee weekenden 25.000 bezoekers trekt dankzij een gevarieerd programma met onder meer optredens van bekende artiesten.

Onder onsje

Natuurlijk voelt Put zich vereerd dat hij een kwartier de tijd krijgt voor een onder onsje met de koning. "Voor mij persoonlijk is het een ervaring van once in een life time. Maar voor het hele dorp is het geweldig dat de Koning naar onze kleine gemeenschap komt om te proeven van de betekenis van noaberschap. Hengevelde is daar trots op."
De belangrijkste boodschap voor Koning Willem-Alexander? "Dat alles hier in het dorp drijft op sociale cohesie. De gemeenschapsbanden zijn zeer sterk. Iedereen weet elkaar te vinden en wie je moet hebben om iets voor elkaar te krijgen."

Leefbaar dorp

Het verhaal wordt bevestigd door Vincent, van de plaatselijke bakker Nollen. "Samen staat centraal. Dat maakt Hengevelde tot een heel leefbaar dorp. We hebben hier nog een bakker, een slager en winkels voor dagelijkse voorzieningen. Dat is heel uniek voor een dorp met nog geen tweeduizend inwoners. Ik denk zelfs dat Hengevelde het enige dorp is dat waar 's morgens meer mensen naar toe komen om te werken, dan dat er 's morgens het dorp uitgaan om elders hun centjes te verdienen."
Koning Willem-Alexander blijft niet alleen in het Kulturhus om met dorpsbewoners te kletsen. Op zijn programma staan ook gesprekken met lokale ondernemers, een kijkje in de bouwbouwwijk van Hengevelde en hij bezoekt het platteland om te praten met eigenaren van een Bed and Breakfast annex sociaal ontwikkelbedrijf en een melkvee- en geitenboerderij.

Crompoes

Maar als het tijd wordt voor 'op huus aon goan', als het werkbezoek is afgelopen, zal bakker Nollen de koning in ieder geval nog wat meegeven voor onderweg. Vincent noemt: een oranje tompouce, een petit-fourtje en uiteraard zal ook de beroemde crompoes niet ontbreken. Voor wie het nog niet weet, dat is een kruising tussen een tompouce en een croissant. Dé hype onder banketbakkers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.