nieuws

Veel eikels op de grond: krijgen we een strenge winter?

Eikels
Eikels
"Heel veel eikels dit jaar. Strenge winter? " Het is een bekende volkswijsheid waar Erben Wennemars op Twitter naar verwijst. En op dit moment weer actueel, want er liggen inderdaad veel eikels. Maar krijgen we er ook echt een koude winter door?
Onze weerman Martin Bosch is niet overtuigd door de volkswijsheid.
"Het verband is statistisch gezien nooit bewezen. Zo'n volkswijsheid is dus absoluut niet betrouwbaar, want er is wel vaker een herfst geweest met veel eikels en dan volgde lang niet altijd een strenge winter. De wens is denk ik de vader van de gedachte."

Wat gaat het worden?

Gaat het dan wel een strenge winter worden? Kunnen we weer op de schaats? Toertochten in Blokzijl en Giethoorn? Onze weerman durft er nog niks van te zeggen. Het is wat Bosch betreft nog niet te voorspellen.
"We kunnen met zekerheid zo'n anderhalve week vooruitkijken. Een seizoensverwachting is heel lastig en afhankelijk van heel factoren. Als we het koufront dat we volgende week gaan krijgen een maand later hadden gehad, zou er een vorstperiode komen. Maar dit koude weer nu in oktober zegt nog niks over de rest van de winter."

Koude winter kan

De afgelopen winters zijn relatief zacht geweest. Het idee dat een koude winter nu een keer moet volgen blijft volgens Bosch, ondanks de klimaatveranderingen, wel gelden. 
"Het weer wordt steeds wat extremer, maar we kunnen nog steeds een koude winter krijgen, maar het gaat wel minder vaak voorkomen. Maar in elk scenario dat ik zie, is nog ruimte voor een koude winter in Nederland. Alleen een Elfstedentocht, dat is toch wel wat anders."
Volgens de weerman blijft het echter altijd statistiek en is er maar één manier om er achter te komen: afwachten. 

Waar komen de eikels dan vandaan?

Over de strenge winter valt nog niet zoveel te zeggen, maar waar komen al die eikels dan vandaan? Niet alleen in Nederland, in heel Europa vallen eikels en ook beukennootjes als rijpe appels uit de boom.
Biologen staan voor een raadsel, zo blijkt uit navraag door de NOS. Mogelijk hebben het relatief koude voorjaar, gevolgd door een droge periode en daarna een natte zomer dit in de hand gewerkt.
"We hebben dit in 25 jaar niet zo meegemaakt", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.