Nieuws

Kijk mee: zo zocht de politie naar doorrijder ongeval in Almelo

De politie vroeg in het tv-programma Plaats Delict aandacht voor de hit and run in Almelo.
De politie vroeg in het tv-programma Plaats Delict aandacht voor de hit and run in Almelo. © RTV Oost
Haar gegil gaat door merg en been. Ivonne Martinez-Borkent (45) uit Almelo wordt in juni voor de ogen van haar man en kind geschept door een bestelwagentje, dat op de verkeerde weghelft rijdt. De wegpiraat gaat er vol gas vandoor en Ivonne blijft gewond achter. De politie start direct een onderzoek en zoekt het zilvergrijze bestelbusje.
Het is agent Bas ten Berge die als een van de eerste hulpverleners ter plaatse komt bij het ongeval op 1 juni. Hij ziet Ivonne gewond op straat liggen met haar man en zoontje om haar heen.
In de nieuwste aflevering van De Wijkpatrouille zie je hoe de politie alles uit de kast haalt om de doorrijder te vinden:
"Ik krijg dan pas te horen dat de veroorzaker van het ongeval is doorgereden", legt hij uit. "Dat blijkt ook uit de verhalen van getuigen die ik daar spreek. Ik probeer zoveel mogelijk informatie te krijgen, zodat we goed weten naar wat of wie we moeten zoeken."

Zoekslag

Terwijl de collega's van Ten Berge zicht ontfermen over het slachtoffer, zoekt hij zo snel mogelijk in de omgeving. "Dan rijden we door de wijk en kijken we of we zo'n busje met schade ergens zien staan of rijden. Je probeert je in het hoofd van zo'n bestuurder te verplaatsen om logisch na te gaan waar iemand in zo'n situatie naartoe gaat."
"Je maakt de ronde steeds iets groter en pakt de doorgaande routes, maar je weet ook dat het een lastig verhaal wordt als je het busje niet in de eerste minuten tegenkomt."
Uiteindelijk weten Ten Berge en zijn collega's de bus niet te vinden. "Omdat we dan ook nog geen kenteken weten, wordt het heel lastig zoeken."

Traumatische ervaring

Een paar uur na het ongeval krijgt Ten Berge beelden van een videodeurbel doorgestuurd. Het ongeval blijkt gefilmd. "Dan zie je dat het busje op de verkeerde weghelft rijdt en het slachtoffer schept. Het is nu aan de recherche om onderzoek te doen naar het ongeval."
Wijkagent Bas ten Berge (Vroomshoop en Geerdijk)
Wijkagent Bas ten Berge (Vroomshoop en Geerdijk) © RTV Oost
Intussen ligt slachtoffer Ivonne in het ziekenhuis. Ze loopt door het ongeval een gebroken been op. Uiterst pijnlijk, al beseft ze dat ze ook nog geluk heeft gehad, gezien de snelheid van de auto. Door de klap werd de linker buitenspiegel eraf gerukt en bleef achter op het asfalt.
Ze kampt nog volop met de naweeën van de aanrijding. En niet alleen zij, maar ook voor echtgenoot Jan en zoontje Lucas is het een traumatische ervaring. "Lucas durft niet eens in zijn eentje de straat op en is bang voor elke auto. Hij moest vanochtend naar school worden gebracht."

Ultieme poging

Ondanks het analyseren van videobeelden, een oproep van de politie op social media en recherchewerk weet de politie de doorrijder niet meer te vinden. Reden genoeg om opsporingsprogramma Plaats Delict in te zetten. "We gaan in de uitzending een ultieme poging doen om de automobilist te vinden", legt presentator Emiel Houben uit. "Het is een maand geleden gebeurd, maar nog steeds is de bestuurder niet herkend. Dat is raar, want hij rijdt met een bestelbus zonder linkerbuitenspiegel."
De Almelose Ivonne werd aangereden
De Almelose Ivonne werd aangereden © RTV Oost / Teun van der Velden
Woordvoerder Jennifer Schoorlemmer vraagt namens de politie aandacht voor de zaak in het programma. "We hopen dat kijkers zich melden die meer weten of bijvoorbeeld camerabeelden hebben. We hebben hier ook de spiegel van het busje in de studio liggen, om het zo beeldend mogelijk te maken."

Pijnlijk

Ondanks alle aandacht is de doorrijder nog altijd niet gevonden. Pijnlijk voor Ivonne. "Ik verwacht er niets meer van. Maar een excuus was heel erg fijn geweest. Helaas."
Het gaat naar omstandigheden goed met haar.
De Wijkpatrouille
De Wijkpatrouille is een programma van RTV Oost en is elke donderdagavond te zien op TV Oost vanaf 17.05 uur (elk uur herhaling) en elke vrijdag vanaf 19.00 uur op het YouTubekanaal van RTV Oost. Meer weten over de serie? Kijk dan op https://rtvoost.nl/dewijkpatrouille

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.