Nieuws

Zwaar ongeval was wake-upcall voor zanger Paul Morris: "Nu maak ik de muziek die ik leuk vind”

Paul Morris
Paul Morris © People Amsterdam
Paul Morris is “hopeloos romantisch”. Hij ontmoette zijn huidige vriend, Milan van Waardenburg, en het verlangen en de intense nieuwsgierigheid naar hem, resulteerde in een het lied ‘Really wanna get tot know ya’, dat net verschenen is op zijn gelijknamige debuut-EP.
De ontmoeting met Milan lag niet voor de hand. Hij zag hem op Instagram en dacht “nou, deze ga ik niet volgen”. Bij de uitreiking van de musical awards in 2021 zag hij Milan zingen met ‘Les Misérables’. "En toen dacht ik: wát een stem. Ik was heel benieuwd naar de persoon achter de stem. Toen ben ik hem gaan volgen, maar eigenlijk uit een meer collegiale bewondering”, vertelt Paul Morris in de Roze Golf van deze week.

"We gaan trouwen”

In 2022 spreken Paul en Milan toch af om samen thee te gaan drinken. Daarvoor kwamen ze elkaar tegen bij de opnames van het televisieprogramma ‘Op zoek naar’, voor de rollen van Danny en Sandy in de musical ‘Grease’. De twee bleven drie uur lang praten 'over alles'. "Waar kom je vandaan, wat zijn je dromen, wat zijn je angsten... Het was zo’n bijzondere ontmoeting. Het voelde alsof ik hem al veel langer kende", vertelt Paul. Hij en Milan wonen nu samen in Amsterdam. “Ik ben heel blij met hem. Volgens mij gaan wij trouwen.”

Hoge stem

Paul Morris, geboren in 1993 en opgeroeid in Caracas, had een moeilijke jeugd. Op de basisschool en ook op de middelbare school werd hij gepest, omdat hij een hoge stem had bij het zingen. Hij zag er met een Nederlandse moeder en Venezolaanse vader ook anders uit dan zijn klasgenoten: wit en blond. ‘Gringo’ werd hij genoemd, “een minder leuk woord voor Noord-Amerikanen”.
Zijn geaardheid was in die jaren voor hem een groot vraagteken. “Ik vind het oneerlijk dat een jongen die niet de ‘standaard’ volgt van voetballen en met autootjes spelen, dan gelijk voor ‘homo’ wordt uitgemaakt en dan minder is dan de rest. Ik denk dat het me toch ook op een positieve manier heeft gevormd, omdat ik al heel jong over ging nadenken." Het heeft hem een bewuster mens gemaakt, denkt hij. “Het heeft mij geleerd om door die pijn heen te gaan, maar het heeft wel z’n littekens achtergelaten.”

De nieuwe Ricky Martin

Pauls grote droom: eigen muziek maken en daar hoop en kracht uit putten. Hij stippelde voor zichzelf een pad uit, hoe hij zijn doel zou kunnen bereiken. Hij wilde naar Amerika, maar zijn moeder leek het veel verstandiger om naar Nederland te gaan. Op zijn achttiende trok hij in bij zijn opa in Ede. Zijn deelname in 2019 aan het televisieprogramma ‘DanceSing’ van SBS6 bracht hem landelijke bekendheid.
Hij zong latin-popsongs. "Ik dacht: ik word gewoon de nieuwe Ricky Martin", vertelt Paul, al wist hij diep in zijn hart dat hij een andere kant op wilde. Lady Gaga, Katy Perry, Taylor Swift zijn zijn grote voorbeelden. “Het zijn popartiesten met een verhaal van zelfliefde, van zelfexpressie en van doorgaan ondanks de tegenslagen.”

Over de kop

Drie jaar lang deed Paul zijn best om de latin-popmuziek onder de knie te krijgen. Hij dacht dat het handig was om eerst succes te behalen met latin, om daarna de overstap te maken naar de muziek die hij echt wilde maken. Hij trad op in dinershows in Griekenland, maar aan de vooravond van zijn 28ste verjaardag ging het gruwelijk mis. Hij reed op een scooter een helling af en bij een remmanouevre sloeg hij over de kop en raakte zwaar gewond. Weer opgelapt dacht hij: “Wacht eens even, wat ben ik aan het doen?”
Paul realiseerde zich dat, wat hij het liefste wilde doen, aan het uitstellen was. "Ik dacht: zonde, dat gaan we nu veranderen." Het eerste nummer dat de zanger uitgebracht na zijn herstel was ‘Hide my love’, dat in in 2022 het anthem werd van Pride Amsterdam.
Het was voor Paul het begin van een nieuw leven. Hij verstopte zich niet langer en werd open over zijn geaardheid. De zanger wilde zich niet langer geremd voelen in wat hij voelt en wat hij lief heeft. Met zijn muziek probeert hij anderen raken .“Ik hoop mensen te kunnen inspireren om zich niet te schamen voor wat ze liefhebben. Nu maak ik echt de muziek die ik leuk vind.”
Beluister hieronder de podcast Roze Golf:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.