Nieuws

Open zijn over je geaardheid is niet vanzelfsprekend, ook niet op latere leeftijd

Eveline van de Putte en Magda Römgens
Eveline van de Putte en Magda Römgens © Roze Golf
De Tour d’Amour deed afgelopen week Steenwijk aan op uitnodiging van de stichting Regenboog Steenwijkerland. De Tour d’Amour wil met verhalen aandacht vragen voor roze, lhbti-plus senioren.
De tour bestaat uit schrijfster Eveline van de Putte, die verhalen vertelt over roze senioren die ze sprak voor haar boeken, Magda Römgens, die vertelt over haar eigen roze leven en dragqueen Victoria False. Die vertelt over zichzelf en zing liedjes. De Tour d’Amour trekt sinds 2014 in wisselende samenstelling door het land. De teller staat inmiddels op bijna 300 voorstellingen.

"Gekke homo"

Eveline van de Putte bedacht de tour omdat ze hoorde dat roze senioren zich zorgen maakten over het ouder worden. "Ze maakten zich zorgen om afhankelijk te worden van bijvoorbeeld thuiszorg. Kan ik dan in mijn eigen huis dan mezelf blijven, want stel dat ze een regenboogvlag zien of homo-erotische kunst aan de muur, dan denken ze misschien van ‘oh die gekke homo’? Ook hoorde ik dat mensen de foto van de overleden partner opruimden, omdat ze niet wilden dat daar vragen over komen of mensen gedachtes gaan krijgen en daarom misschien raar met me gaan omgaan”, zegt ze in de Roze Golf van deze week.

Niet veilig

De verhalen van de angst om terug de kast in te moeten gaan hoorde Van de Putte dusdanig vaak, dat ze vond dat ze daar iets mee moest. “Dan heb je eerst zoveel jaar moeten vechten om eindelijk jezelf te kunnen zijn en dan ga je je zorgen maken om het mooiste dat er is: de liefde en je wilt weer terug in de kast omdat je je niet veilig genoeg voelt." Het bracht haar op het idee om die verhalen te vertellen om meer begrip en bewustzijn te creëren.
Het publiek bestaat voornamelijk uit roze senioren en soms ook uit louter professionals die werken in de zorg of beleidsmakers van gemeenten. De vraag naar de verhalen van Tour d’Amour groeit en dat is voor Van de Putte het bewijs dat er steeds meer aandacht is voor roze senioren.
"Ik denk dat het belangrijk is dat er meer kennis komt over roze senioren en dat er bij professionals aandacht is voor dit onderwerp, dat ze weten dat roze senioren over het algemeen wat voorzichtig zijn om over hun leven te vertellen. Wanneer ze meer kennis hebben en zich ook realiseren dat deze groep bestaat, zullen ze eerder signalen oppakken van iemand. Blijven praten en blijven uitleggen is belangrijk, ook binnen de opleidingen van zorgverleners.”

Delen

Magda Römgens is 86 en doet nu zo’n acht jaar mee aan de tour. Nog altijd vindt ze het moeilijk om open te praten over haar geaardheid. Ze durft eigenlijk alleen tijdens de tour te vertellen over haar jeugd, haar huwelijk met een man en hoe ze haar vriendin leerde kennen. “Als ik ben uitgenodigd op plekken als deze, dan is het net alsof er iets openbreekt waardoor ik het geluk dat mij overkomen is, kan delen met anderen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.