Nieuws

Verkiezingen: Nedersaksenlijn moet er komen, vinden deze negen partijen

De Nedersaksenlijn stopt op alle tussengelegen stations
De Nedersaksenlijn stopt op alle tussengelegen stations © RTV Oost/Marc Willighagen
De Nedersaksenlijn, die Groningen en Enschede met elkaar verbindt, moet er komen. Dat vinden negen van de zeventien partijen, die de treinverbinding expliciet in hun verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen noemen.
De roep om de Nedersaksenlijn is er al jaren bij onder meer Overijssel, Drenthe en Groningen, maar ook de gemeente Hardenberg maakt zich er sterk voor. Er liggen tientallen miljoenen euro's klaar op de plank om het eerste deel van de spoorverbinding aan te leggen. Maar tot nu toe blijft het vooral bij onderzoeken naar haalbaarheid van de spoorlijn.

Negen voorstanders

GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, BBB, NSC, PvdD, CU en JA'21 noemen de Nedersaksenlijn in hun verkiezingsprogramma. De partijen willen dat de spoorlijn het liefst zo snel mogelijk aangelegd wordt.
"De bereikbaarheid van het noordoosten van het land krijgt een impuls door de aanleg van de Nedersaksenlijn", zo schrijft NSC in het verkiezingsprogramma. JA'21 schrijft: "De regio moet beter bereikbaar worden, onder andere met de Nedersaksenlijn." En de ChristenUnie vindt dat er 'lef getoond moet worden door bijvoorbeeld grote infrastructurele investeringen als de Nedersaksenlijn'.
Kieskompas
Nog geen idee wat je gaat stemmen? Vul dan hier het Overijssels Kieskompas in en ontdek welke partijen dicht bij je staan.
De VVD, in de peilingen een van de grootste partijen, noemt de Nedersaksenlijn niet in het verkiezingsprogramma. De partij zegt wel dat het 'door wil gaan met het versterken van de regionale infrastructuur, om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren'.

1,25 miljard euro

De Nedersaksenlijn gaat volgens berekeningen tussen de 500 miljoen en 1,25 miljard euro kosten. Daarvoor moet er onder meer een spoorlijn tussen Emmen en Musselkanaal aangelegd worden en gaat het spoor rondom Almelo op de schop.
De directe spoorverbinding levert overigens vooral voordelen op voor inwoners in de regio Vechtdal, Drenthe en Groningen, bleek vorig jaar uit onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.