Nieuws

Renovatie 'grootste monument Noordoost-Nederland' begonnen: "We moeten nog extra geld binnenhalen"

Manager Jan Quintus Zwart van de Bovenkerk in Kampen tussen de steigers in de kerk
Manager Jan Quintus Zwart van de Bovenkerk in Kampen tussen de steigers in de kerk © RTV Oost / Bart Kieft
Lyrisch is kerkmanager Jan Quintus Zwart over 'het meest iconische gebouw van Kampen'. En die bijzondere status van de Kamper Bovenkerk moet in stand worden gehouden, vindt hij. "Daarom zijn we nu begonnen met de restauratie", zegt Zwart. "Ook om de Bovenkerk natuurlijk netjes over te dragen aan de volgende generatie."
De Bovenkerk in Kampen, 'het grootste monument van Noordoost-Nederland', wordt gerestaureerd.
Als een vlotte dertiger beweegt Jan Quintus Zwart (66) zich naar de nok van de kerk, naar de gewelven die aangetast zijn. Via een steigertrap bereikt hij de plek waar inmiddels gerestaureerd wordt. "Hier zie je de scheuren en zie je ook welke schade aan de gewelven is ontstaan door verschuiving van de kerk. Dit kan zomaar loskomen en dat wil je echt niet op je hoofd krijgen als je in de kerk zit."

Ook de toren, orgel en ramen

De gewelven worden daarom als de belangrijkste renovatie-objecten beschouwd. Er is inmiddels geld voor: 1,2 miljoen euro van het Rijk en 1,2 miljoen euro van gemeente en provincie. Enkele gewelven zijn inmiddels hersteld. "Maar behalve de gewelven moeten ook de toren, het orgel, de kooromgang en de ramen worden gerenoveerd. Daar moeten we nog extra geld voor binnenhalen", aldus de kerkmanager.
De Bovenkerk in Kampen wordt gerestaureerd
De Bovenkerk in Kampen wordt gerestaureerd © RTV Oost / Bart Kieft
In totaal worden de renovatiekosten geraamd op 4 miljoen euro, er ontbreekt dus nog een flink bedrag. Zwart: "Het kerkgebouw is zo iconisch dat we hulp krijgen uit alle delen van Nederland. Het zijn particulieren, vrienden van de kerk, maar ook bedrijven uit Kampen en de rest van Nederland die helpen. Om uiteindelijk al het geld bij elkaar te krijgen, moeten we de iconische status van de kerk ook benutten."
Daarbij hoopt hij ook op het Rijk. "We moeten ervoor zorgen dat het Rijk snapt dat dit soort grote monumenten een gemeente overstijgt. We hebben het over het grootste monument van de vier noordelijke provincies. En we trekken natuurlijk duizenden toeristen en concertbezoekers naar de Bovenkerk. Dat kunnen we alleen blijven doen als we de kerk in goede staat houden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.