Nieuws
Net als Floris uit Deventer ballenjongen worden? Zo doe je dat
Afgelopen zaterdag werd ballenjongen Floris 'De held van Deventer'. Hij bracht razendsnel de bal terug in het spel, waardoor Go Ahead Eagles een doelpunt kon scoren tegen Vitesse. Daarna volgden heel veel complimenten en media-aandacht. Reden genoeg om eens te onderzoeken hoe je bij de vier eredivisieclubs uit Overijssel ballenjongen kunt worden en daarmee misschien ooit net zo belangrijk als Floris.
De amper 15 jaar oude Floris van Wezenbeek uit Diepenveen is nog aan het bijkomen van een enerverend weekend. Ook al vindt hij het zelf helemaal niet bijzonder wat hij gedaan heeft. Na de wedstrijd werd hij bedolven met reacties, haalde hij de krant en was hij zelfs te gast bij het NOS-programma Studio Voetbal. Ook de spelers van het eerste elftal wilden hem met een lunch op maandagmiddag nog eens extra in het zonnetje zetten.
Ballenjongen Floris van Wezenbeek is 'De Held van Deventer'
Met zo veel eer en roem voor Floris was het dan ook niet heel verbazingwekkend dat een jongen dinsdagmiddag het stadion aan de Vetkampstraat in Deventer binnenliep met de mededeling: "Ik wil ook ballenjongen worden." Materiaalvrouw Carla Whittie, die de ballenjongens begeleidt, kan hartelijk lachen om die actie. "Ik vermoed dat hij door Floris is geïnspireerd."
Vast team
Kansloos om ballenjongen te worden is de jongen overigens niet. Go Ahead Eagles heeft een vast team van 9 ballenjongens, die aan het begin van het jaar wordt samengesteld. "Gaat er een uit, dan kan er een nieuwe ballenjongen in", legt Whittie uit. "Ook ballenmeiden zijn trouwens welkom. Die hebben we in het verleden ook gehad".
Maar niet elke club kent dezelfde aanpak als het om de rekrutering van hun ballenjongens gaat. Zo werken ze bij FC Twente, net als bij Go Ahead Eagles, met een vaste groep. Al zijn die teams wel fors groter. Waar de club uit Deventer het doet met 9 personen, kent FC Twente maar liefst 54 officiële ballenjongens en -meisjes. Ze zijn verdeeld over 3 groepen van 18 personen en rouleren per thuiswedstrijd.
Wie bij FC Twente ballenjongen of -meisje wil worden, moet eerst lid worden van de Young Reds, de supportersvereniging van de club uit Enschede voor jongeren. Wie uitgekozen wordt, mag na één seizoen weer plaatsmaken voor nieuwe jongens en meisjes. "We hebben meer dan tienduizend jeugdleden dus de animo is heel groot", zegt woordvoerder Richard Peters.

Selectie
Ballenjongens bij Go Ahead Eagles draaien langer dan een jaar mee. "Sommigen beginnen rond hun tiende en blijven tot hun achttiende ballenjongen. Als we een plekje hebben, zijn er altijd genoeg aanmeldingen voor nieuwe leden." zegt Carla Whittie. "Samen met oud-speler Jan Groenweg maken we een selectie en nodigen we een paar kandidaten uit. We hebben dan een gesprek en leggen uit wat we van ze verwachtten. We checken dan ook of ze een beetje voetbalinzicht hebben. Ze moeten wel het spel kunnen lezen."
Heracles en PEC Zwolle
Bij Heracles en PEC Zwolle pakken ze het anders aan. Deze clubs nodigen bij elke thuiswedstrijd jeugdspelers van amateurclubs uit de omgeving uit om ballenjongen te worden. Zo worden die verenigingen en hun leden actief bij de clubs betrokken. "We bieden op deze manier meer jongeren niet alleen de kans om ballenjongen te zijn. Ze kunnen tegelijkertijd ook een wedstrijd in ons stadion beleven" zegt coördinator Joep Hiddink.
Wel moeten de begeleiders elke wedstrijd een nieuw team instructies geven. Bij PEC moeten de ballenjongens daarom drie kwartier voor aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn. Woordvoerder Paul Schrijver: "We leggen uit wanneer ze de bal mogen gooien of geven, wat ze moeten doen als de bal de tribune wordt ingeschoten en vertellen uiteraard dat ze niet op hun telefoon mogen zitten. De focus moet op de wedstrijd zijn."
Scherp
Hoewel het heel leuk en spannend is om ballenjongen te zijn, benadrukt Joep Hiddink van Heracles dat het lang niet altijd makkelijk is: "Soms is het koud en regent het en heb je letterlijk een half uur lang geen bal te doen. Daarom hebben we tijdens de wedstrijd ook begeleiders langs het veld lopen die iedereen een beetje scherp houden."

Toppers
Hiddink erkent dat door deze manier van werken de kans kleiner is dat er langs de lijnen in Erve Asito een ballenjongen staat die net zo alert is als Floris afgelopen zaterdag in de Adelaarshorst was. "We vertellen bij de uitleg heus wel wat tactische zaken. Dat je bij een voorsprong in de laatste minuten van de wedstrijd heus wel wat rustiger de bal mag teruggooien. Zolang het maar binnen de regels van 'fair play' is. Maar je weet nooit of ze door de druk toch iets anders doen."
De club uit Almelo kijkt daarom ook naar de mogelijkheden om met een vaste groep ballenjongens te werken. In topwedstrijden tegen bijvoorbeeld PSV en Feyenoord vraagt de club spelers van de FC Twente/Heracles Academie. "Dat zijn jongens die net even wat meer ervaring hebben en beter gewend zijn om met druk om te gaan."