Nieuws

'De gierige koning' is sprookje met zwart randje: "De dood wordt op een speelse manier behandeld"

Voorstelling De gierige Koning
Voorstelling De gierige Koning © RTV Oost
'De gierige koning' is een jeugdtheatervoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2021 van Godfried Bomans, met illustraties van Thé Tjong-Khing. Het is de eerste jeugdvoorstelling van de Kleine Overijsselse theaters. "Het was erg spannend om deze voorstelling voor kinderen te maken", zegt regisseur Karine Roldaan.
Een sprookje met een zwart randje, dat is het verhaal van 'De gierige koning'. "Sommige ouders vinden het spannend om hun kind mee te nemen naar de voorstelling. Omdat het over de dood gaat. Op een speelse wijze komt dit voor in de verhaallijn, de dood is natuurlijk gewoon onderdeel van het leven. Kinderen halen uiteindelijk andere dingen uit de voorstelling dan hun ouders doen", zegt Roldaan.
Ze vervolgt: "Toen ik het boek en de tekeningen zag dacht ik meteen: deze voorstelling wil ik maken. Ik zag het wel als een enorme uitdaging om dit met twee acteurs te doen. Paddy Schleidt en Eshter de Haas spelen de voorstelling en iedere keer rennen ze zich rot om weer een ander karakter neer te zetten. Het publiek geeft ze daarvoor enorm veel respect."
Actrices Paddy Schleidt en Esther de Haas traden in SPUNCK Podium op met het nummer 'Niemand keerde ooit terug'.
Actrices Paddy Schleidt en Esther de Haas traden op met het nummer 'Niemand keerde ooit terug'

Verder in SPUNCK Podium: het kunstwerk van kapster Mufide en SAMM speelt eerste single

Ze kwam zelf in de jaren '70 naar Nederland om bij haar man te zijn die als gastarbeider bij de Koninklijke Nederlandse Katoenspinnerij werkte. In 1990 begon Mufide haar eigen kapperszaak, wat de jaren daarna uitgroeide tot een bloeiend bedrijf. Mufide hoort als hair artist al jaren bij de top van Nederland, runt haar eigen hair-academie en won talloze awards.
In 2020 bestond haar bedrijf dus 30 jaar, iets dat ze groots wilde vieren. "Maar helaas kwam corona en heb ik het drie keer moeten uitstellen. Toen bedacht ik me dat ik dan toch iets anders moest gaan doen."
Ze wilde meer doen met het haar van haar klanten. "Ik zag dat zo bij elkaar liggen op de grond en ik dacht: dit lijkt op een schilderij. Ik besloot daarom een schilderij te maken met haar van mijn vaste klanten." Nu anderhalf jaar later is het schilderij nog niet helemaal af. Het schilderij is is toch te zien in de SPUNCK Podium.
Mufide's schilderij van haar
Mufide's schilderij van haar © RTV Oost

80ies sound op SPUNCK Podium

"In coronatijd had ik heel veel tijd om te schrijven. Toen heb ik heel veel liedjes geschreven en ben ik een formatie gaan zoeken van mensen die goed bij de muziek passen. En dat is helemaal gelukt", zegt Sam Brilhuis, leadzanger van 80ies popband SAMM uit Enschede.
"Wij houden als band heel erg van de 80ies. We hebben het zelf nooit kunnen meemaken helaas. Daarom dachten we, dan brengen we het zelf wel opnieuw. Onze eerste singel 'Klaar voor' komt bijna uit. Wij zij er heel erg klaar voor om onze muziek te gaan releasen en de bühne op te gaan met SAMM."
SAMM speelt het nummer 'Klaar voor'.

Een goed gesprek

Er is natuurlijk weer een aflevering van Een Goed Gesprek, waarin cabaretier Thijs Kemperink en muzikant Arjan Pronk in hun eigen streektaal praten over verschillende onderwerpen. Nieuwsgierig? Het gesprek staat in onderstaand bericht.
De nieuwe uitzending is via deze link terug te vinden onze website. En op ons Youtube-kanaal zijn alle video's ook terug te vinden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.