Nieuws

Kapster Mufide nog dagelijks bezig met aardbeving in Turkije: "Water dat er is, is vervuild met asbest"

Mufide Halaceli en haar schilderij bij SPUNCK Podium
Mufide Halaceli en haar schilderij bij SPUNCK Podium © RTV Oost
Nog elke dag is de bekende kapster Mufide Halaceli uit Hengelo bezig met de aardbeving in Turkije, die begin februari onder meer in haar geboortestad Antakya grote verwoesting veroorzaakte. Ruim een half jaar later er is nog amper sprake van wederopbouw. "Alle andere getroffen steden zijn ze hard bezig met bouwen, maar in Antakya gebeurt niets." Mufide wilde getroffen ondernemers gaan helpen, maar tijdens een bezoek vorige maand werd duidelijk dat er basisbehoeften zijn waar in inwoners veel meer behoefte aan is.
Ze kwam zelf in de jaren '70 naar Nederland om bij haar man te zijn die als gastarbeider bij de Koninklijke Nederlandse Katoenspinnerij werkte. In 1990 begon Mufide haar eigen kapperszaak, wat de jaren daarna uitgroeide tot een bloeiend bedrijf. Mufide hoort als hair artist al jaren bij de top van Nederland, runt haar eigen hair-academie en won talloze awards.
In 2020 bestond haar bedrijf dus 30 jaar, iets dat ze groots wilde vieren. "Maar helaas kwam corona en heb ik het drie keer moeten uitstellen. Toen bedacht ik me dat ik dan toch iets anders moest gaan doen." Ze wilde meer doen met het haar van haar klanten. "Ik zag dat zo bij elkaar liggen op de grond en ik dacht: dit lijkt op een schilderij. Ik besloot daarom een schilderij te maken met haar van mijn vaste klanten."
Dit verhaal komt uit de zesde aflevering van SPUNCK Podium. Die wordt woensdag 15 november om 17.30 uur uitgezonden op TV Oost.
Daar is ze inmiddels anderhalf jaar mee bezig en Mufide verwacht begin volgend jaar klaar te zijn. Ondertussen wil ze ook alles doen om haar geboortestad te helpen. Het eerste plan was om een bus beschikbaar te stellen aan kappers in het rampgebied, die daarmee weer een plek kregen om aan de slag te gaan.
Toen ze een paar weken geleden in Antakya was, ging dat plan overboord, vertelt Mufide in deze video:
Mufide Halaceli over waterproblemen in het rampgebied
"Vreselijk, al die verwoeste huizen. Die worden afgebroken, met asbest en al en alles komt op de grond en in het water. En nu hebben ze dus een ander probleem: er zitten heel veel bacteriën in het water en dat is niet meer te drinken. Mensen vallen van het ene in het andere probleem."

Waterzuiveringsinstallatie

"Nu zijn we dus bezig met waterzuiveringssystemen. Ik ben op zoek naar mensen die kunnen helpen om waterzuiveringssystemen te bouwen. Om water te zuiveren zodat mensen kunnen drinken en kunnen koken. Ze hebben geen water en wat er is, is vervuild."
Een donatie aan het initiatief van Mufide kunt u doen via deze website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.