Nieuws

Zorgverzekeraar Menzis gaat niet mee in forse prijsstijging basispremie

Menzis voert beperkte verhoging basispremie door
Menzis voert beperkte verhoging basispremie door © ANP / Venema Media
Hoeveel moet ik volgend jaar gaan betalen voor de zorgverzekering? Een vraag die aan het eind van het jaar toch veel mensen zorgen baart. Het demissionair kabinet voorspelt een forse verhoging. Zorgverzekeraar DSW - vaak de eerste die het nieuwe bedrag bekendmaakt - verhoogt de premie met 12 euro per maand. Zorgverzekeraar Menzis, één van de grootste zorgverzekeraars in Overijssel, gaat daar niet in mee: voor volgend jaar is de stijging van de basispremie beperkt tot 5,50 euro per maand, naar 146,75 euro.
Vorig jaar was er nog sprake van de hoogste stijging in jaren, toen de basispremie van Menzis met 8 euro werd verhoogd. Al jaren stijgt de premie en ook voor komend jaar is dat niet anders. Maar nu heeft de zorgverzekeraar ervoor gekozen een beperkte stijging door te voeren, waardoor de basispremie volgend jaar op 146,75 euro uitkomt.
Dat de premies stijgen komt - het mag intussen geen verrassing meer zijn - door de groeiende vraag naar zorg, dure behandelingen en stijgende kosten door inflatie. Maar, zegt bestuurder Dirk Jan Sloots van Menzis: "Gelukkig kunnen we onze leden in 2024 een premie bieden die minder stijgt dan verwacht door scherp te kijken naar onze uitgaven en een verbetering van de risicoverevening."
De stijging van de basispremie van Menzis door de jaren heen:
Stijging basispremie Menzis door de jaren heen
Stijging basispremie Menzis door de jaren heen © RTV Oost
De zorgpremie is voor veel mensen een flinke hap uit hun maandelijkse inkomsten en dat zal volgend jaar dus niet anders zijn. "We realiseren ons goed dat de zorgpremie een flinke uitgave is en blijft voor onze verzekerden en dat er onder hen zorgen zijn over bijvoorbeeld de wachtlijsten als gevolg van de toenemende schaarste van zorg. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat we in de zorg meer met elkaar gaan samenwerken."
Dirk Jan Sloots, Raad van Bestuur Menzis
Dirk Jan Sloots, Raad van Bestuur Menzis © Menzis
"Wij zullen daar in de regio's waar wij de grootste zorgverzekeraar zijn, zoals in Twente, ook de leiding bij nemen. Samen met zorgaanbieders en gemeentes werken we hard aan het betaalbaar en beschikbaar houden van de zorg. Daarvoor is het wel nodig dat er op korte termijn keuzes gemaakt worden vanuit de regioplannen die nu worden opgesteld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.