Nieuws

Drie redenen waarom de gemeente Deventer leegstaande gebouwen wél transformeert tot woningen

In het voormalige stadsziekenhuis van Deventer worden nu appartementen gebouwd.
In het voormalige stadsziekenhuis van Deventer worden nu appartementen gebouwd. © RTV Oost / Harro Brouwer
Een nieuw huis of appartement bouwen in een leegstaand gebouw. Dat gebeurt in slechts 15 van de 25 Overijsselse gemeenten, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week uitgezocht. Deventer doet het relatief goed.
Bouwvakkers zijn druk in de weer in het voormalige Deventer Ziekenhuis. Dat kon niet tegen de vlakte vanwege een monumentale status. De gemeente besloot er woningen te laten bouwen, vertelt woordvoerder van de gemeente Maarten-Jan Stuurman. “Hier heeft het voormalige Geertruiden Ziekenhuis gestaan. Het was ons grote stadsziekenhuis. Dat ziekenhuis is grotendeels gesloopt, maar dit gedeelte, wat je hier ziet, dat is monumentaal. Dus dat hebben we laten staan. Eromheen is een nieuwe wijk opgetrokken.”
In het voormalige monumentale ziekenhuis komen hoofdzakelijk appartementen. Lang niet alle gemeenten in onze provincie zetten een voormalige school, kantoor of ziekenhuis om in een appartement of een rij huizen.

Woonruimte

Deventer doet dat wel, waarom? Stuurman: “Nou, ten eerste is er een grote vraag naar betaalbare woonruimte. Dat is één. Ten tweede zijn we een creatieve en innovatieve gemeente. En ten derde zijn er best wel veel leegstaande kantoren omdat er veel rijksdiensten uit Deventer zijn vertrokken, zoals het ministerie van Landbouw, een rechtbank, belastingdiensten. Dat geeft ruimte om in te vullen.”
In de binnenstad heeft de gemeente Deventer groen licht gegeven om woningen te bouwen boven sommige winkels. Een goede ontwikkeling vindt binnenstadsmanager Peter Brouwer: “Ik vind de aanpak van de gemeente positief.” Al mag er van hem nog sneller actie worden ondernomen om leegstand aan te pakken.
Oude panden omgebouwd tot woningen in Deventer

Risico

Ook Jantine Sijbring van Architectuurcentrum Rondeel staat deels positief tegenover deze ontwikkeling. “Transformatie is beter dan leegstand. Al is het met woningen zo dat je het risico loopt dat de binnenstad een woonwijk wordt. En je wilt wel de levendigheid behouden.” Maar leegstand geeft wel een naargeestige indruk en dat is ook niet wat Sijbring wil. “Dus ik hoop dat de gemeente strak de regie houdt. En als ontwikkeling plaatsvindt, dat ook duidelijk is wat die ontwikkeling de stad teruggeeft.”

Creatief

Het is ook niet zo dat elk leegstaand pand in aanmerking komt om een woning te worden. Maarten-Jan Stuurman: “Je moet natuurlijk ook gewoon kantoren overhouden voor je kantoorfuncties. En die gebouwen zijn niet allemaal, of zelfs helemaal niet van de gemeente. Projectontwikkelaars moeten daar initiatieven voor ontwikkelen. Dat juichen we natuurlijk wel toe en daar werken we ook graag aan mee.”
Stuurman adviseert andere gemeenten, die nog nauwelijks bezig zijn met het transformeren van bestaande gebouwen naar woonruimtes, om creatief te zijn. “Wij gaan ook meer de hoogbouw in. Zo zoeken we steeds naar mogelijkheden om aan die woningbouwbehoefte tegemoet te komen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.