Nieuws

Overijssel neemt zelf versneld maatregelen aan N35 bij Mariënheem

De N35 loopt dwars door Mariënheem
De N35 loopt dwars door Mariënheem © ANP
Nu de rondweg om Mariënheem er voorlopig niet komt, neemt de provincie zelf versneld maatregelen om de weg veiliger te maken. Zo verdwijnt er een aantal in- en uitritten aan de N35 en worden er meerdere parkeerplaatsen opgeheven, die strak tegen de provinciale weg aan liggen. Maar de roep om de rondweg blijft onverminderd groot.
De maatregelen komen er versneld op verzoek van de voltallige Provinciale Staten, die het provinciebestuur woensdagavond vooral ook opriepen om de druk op Den Haag te houden.
Afgelopen zomer besloot demissionair minister Harbers dat de rondweg om Mariënheem er voorlopig niet komt. Het leidde tot woedende reacties bij inwoners van het Sallandse dorp.
Mariënheem blijft daarbij een van de weinige dorpen in Nederland die nog een N-weg dwars door het dorp heeft. "De realisatie van de rondweg gaat nog zeker tien tot vijftien jaar duren. De verkeerssituatie blijft daardoor onveranderd", zei BBB-Statenlid Tjalle Morsink. "De verkeersveiligheid en overlast verbeteren daardoor niet."

Verbeteren van verkeersveiligheid

Op verzoek van Provinciale Staten wordt nu versneld een aantal maatregelen genomen. Zo wordt een aantal in- en uitritten opgeheven, worden meerdere aangrenzende wegen voor vrachtverkeer afgesloten en wordt een drietal parkeerplaatsen opgeheven, die strak langs de N35 liggen.
De provincie werkt daarvoor samen met de gemeente, Plaatselijk Belang Mariënheem en Rijkswaterstaat. De maatregelen moeten de verkeersveiligheid aan de N35 bij Mariënheem verbeteren.
Gedeputeerde Martijn Dadema benadrukte vanavond dat hij "in gesprek is en blijft" met demissionair minister Harbers, om de rondweg om Mariënheem er alsnog te laten komen. Aankomende maandag brengt Harbers ook een bezoek aan Mariënheem.

Lobby richting Den haag

Maar het belangrijkste, vonden de partijen: "De reeds ingezette lobby richting Den Haag moet doorgezet worden. De rondweg mag niet uit het oog worden verloren."
De SP, PVV en Forum voor Democratie wilden dat de provincie zélf de 100 miljoen euro voorschiet, die het Rijk voor de rondweg had uitgetrokken. De partijen trokken het voorstel later toch weer in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.