Nieuws

Extra maatregelen om incidenten in overlasttrein Zwolle-Emmen aan te pakken

Trein van Zwolle naar Emmen heeft bovengemiddeld last van incidenten met veiligelanders
Trein van Zwolle naar Emmen heeft bovengemiddeld last van incidenten met veiligelanders © ANP
De provincie moet met een aanvullend plan komen om het aantal incidenten in de trein van Zwolle naar Emmen terug te dringen. Ondanks extra toezicht op de Vechtdallijn, is er nog steeds veel overlast in treinen van Arriva. Die overlast wordt met name veroorzaakt door veiligelanders die in asielzoekersopvang Ter Apel verblijven. De provincie gaat nu opnieuw in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Op de Vechtdallijn tussen Zwolle en Emmen vinden al langere tijd bovengemiddeld veel incidenten met veiligelanders plaats. De incidenten variëren van overtredingen als roken in de trein en zwartrijden tot fysiek geweld en vandalisme.

Miljoenen euro's

De provincie trok in 2021 een miljoen euro uit om de overlast op de treinverbinding in te dammen. Ook de komende jaren worden er miljoenen euro's uitgetrokken voor de veiligheid op de Vechtdallijn. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, en de provincies Overijssel en Drenthe, leggen tot zeker 2027 jaarlijks bijna een miljoen euro op tafel.
Het geld wordt onder meer gestoken in extra boa's voor beveiliging van stations en treinen. De vliegende brigade helpt om het gevoel van veiligheid bij reizigers en treinpersoneel te vergroten, maar heeft nog niet afdoende geleid tot een vermindering van het aantal incidenten. Sterker nog, tot en met dit najaar is het aantal incidenten al net zo groot als in heel 2022.

Meer controleren

Het gaat daarbij om agressie, bedreigen en bespugen van conducteurs en spoorwegpersoneel. Volgens de provincie is de stijging van het incidenten het gevolg van meer controles. Er wordt vaker gesignaleerd waar en wanneer het misgaat.
Voor de Overijsselse Statenfractie JA21 reden om aan de bel te trekken. Statenlid Fred Kerkhof diende woensdag een motie in waarin hij Gedeputeerde Staten oproept om met aanvullende maatregelen te komen. "Er is meer nodig om de incidenten in de overlasttrein Zwolle-Emmen aan te pakken", zei hij.

Plan opstellen

Het voorstel van JA21 werd met een meerderheid aangenomen. Dat betekent dat het provinciebestuur met een plan moet komen, dat leidt tot meer veiligheid voor personeel en reizigers op de Vechtdallijn en het reduceren van overlast door asielzoekers.
Tevens wil Provinciale Staten elk half jaar worden geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de ontwikkelingen op de Vechtdallijn, in ieder geval tot de concessie van Arriva in 2027 afloopt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.