Nieuws

Salland Verzekeringen verhoogt basispremie maar ziet 'ontwikkeling richting beperkte stijging'

Premie Salland Zorgverzekeringen omhoog
Premie Salland Zorgverzekeringen omhoog © ANP / Rob Engelaar
Cliënten van Salland Zorgverzekeringen in Deventer betalen volgend jaar voor de basispremie een bedrag van 145,90 euro per maand. Dat is 11 euro meer dan de premie voor dit jaar. De stijging is daarmee iets minder groot dan het demissionair kabinet eerder voorspelde. "We zien de ontwikkelingen als een eerste stap richting een beperktere stijging van de zorgpremie, om ervoor te zorgen dat de kosten niet voortdurend sterk stijgen."
Vorig jaar steeg de basispremie van Salland Zorgverzekeringen nog met 14 euro per maand, een jaar eerder ging de premie juist omlaag met een paar euro.
"De hoge zorgvraag, inflatie, terechte loonsverhogingen voor zorgpersoneel en kwaliteit van zorg zijn belangrijke factoren die bijdragen aan de totale kosten in de gezondheidssector, en in het verlengde daarvan, aan de zorgpremie", aldus Salland Verzekeringen. "Dat we nu in staat zijn om een zorgpremie aan te bieden die lager uitvalt dan verwacht, is een direct gevolg van de organisatie en de toegankelijkheid van de gezondheidszorg in de regio."
Ondertussen bouwt de verzekeraar samen met andere partijen, gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties en inwoners aan een regionale organisatie van de zorg. "We werken onder meer samen op preventie, gezonde leefstijl, terugdringen van gezondheidsverschillen en -achterstanden en het efficiënter inrichten van de regionale gezondheidssector."

Preventie en leefstijlverbetering

Door onder meer preventie en leefstijlverbetering is het mogelijk om een groot aantal ernstige gezondheidsproblemen én bijbehorende complexe zorgvragen en zorgkosten vroegtijdig te voorkomen of te minimaliseren. Daar zijn in de regio al successen mee geboekt en is het nu zaak is nu dit op te schalen, aldus de verzekeraar.
"Zodat meer inwoners én zorgverleners er baat bij hebben. Het vermindert de druk op de zorg, geeft meer tijd voor de patiënt en helpt om de voortdurende stijging van zorgkosten en zorgpremie te beperken. Het allerbelangrijkste is dat iedereen een gelijke kans krijgt om makkelijker gezond te leven in de regio. En is zorg nodig, dan is het van belang dat deze dichtbij, beschikbaar en betaalbaar is. Ook hebben we afspraken met zorgverleners in heel Nederland, als zorg niet afdoende in de regio geregeld kan worden."
De komende dagen zullen de premies van onder meer de grotere zorgverzekeraars duidelijk worden: uiterlijk 12 november om middernacht moeten alle basispremies bekendgemaakt zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.