Nieuws

Failliete leverancier van zonnepanelen zag vraag kelderen door negatieve publiciteit: mogelijke doorstart

Het met zonnepanelen volgebouwde dak van Bolk Transport in Almelo.
Het met zonnepanelen volgebouwde dak van Bolk Transport in Almelo. © Website HT Solar.
Na de start rond 2020 ging het zonnepanelenleverancier HT Solar uit Nijverdal jarenlang voor de wind, maar nadat deze zomer negatieve publiciteit ontstond rond zonne-energie, klapte de markt totaal in elkaar. Binnen de kortste keren daalde het aantal offerteaanvragen met maar liefst 90 procent. De afgelopen week werd HT Solar failliet verklaard.
Dat de negatieve verhalen rond zonne-energie de nekslag betekenden, heeft curator Eddy Kolkman eerder vandaag te horen gekregen van de bestuurder van HT Solar. Intussen hebben zich al drie kandidaten bij de curator gemeld voor een eventuele overname.

Geen particulieren gedupeerd

Het afgelopen jaar gingen meerdere zonnepanelenhandelaren failliet. Dat leidde er in een aantal gevallen toe dat particulieren gedupeerd raakten omdat ze reeds een aanbetaling hadden gedaan, maar vervolgens niets meer geleverd kregen. De bestuurder van HT Solar heeft tegenover de curator laten weten dat in dit faillissement zich geen particulieren onder de schuldeisers bevinden.
Vanochtend had curator Eddy Kolkman een eerste gesprek met de bestuurder van de Nijverdalse onderneming. Daarbij bleek dat HT Solar vorig jaar bij een omzet van 16 miljoen euro zelfs nog winst boekte. En ook het jaar ervoor werden nog zwarte cijfers geschreven.
"Maar rond juni-juli kwamen ineens de verhalen los over de saldering en het terugleveren van energie of zelfs eventuele bijbetaling. De bestuurder vertelde dat vrijwel meteen toen die negatieve publiciteit loskwam, de problemen ontstonden."

Grote speler

HT Solar staat in de branche bekend als een grote speler. De groothandel deed met name grootschalige projecten, waarbij daken van grote (bedrijfs)gebouwen werden volgebouwd met zonnepanelen. Niet alleen in de agrarische sector en bij maneges, maar ook bij grote bedrijven in de regio, waaronder Bolk Transport en AC Tronics in Almelo,
Ik sluit niet uit dat zich nog meer kandidaten zullen melden
curator
De terugval van offerteaanvragen met 90 procent leidde er toe dat het tot dan toe goed draaiende bedrijf verlieslijdend werd. Behalve 3,3 miljoen aan schulden bij diverse leveranciers kampt de onderneming met een schuld bij de fiscus van 1,1 miljoen euro.

Overnamekandidaten

Inmiddels hebben zich bij de curator al enkele overnamekandidaten gemeld. "Daarbij gaat het om drie partijen, maar het nieuws van het faillissement is eigenlijk nog maar net bekend. Dus ik sluit niet uit dat zich nog meer kandidaten zullen melden." Bij de Nijverdalse onderneming werkten 42 mensen, maar voor veel werk werd een beroep gedaan op een netwerk van 84 zzp'ers.
Alles is volgens curator Kolkman nu gericht op een doorstart. Op afzienbare termijn moet duidelijk worden of die er komt. "Van het UWV mag personeel maximaal zes weken doorwerken. Bovendien hebben we het hier over technisch personeel, waar onvermijdelijk aan getrokken zal worden. Een eventuele overname moet dus binnen afzienbare tijd z'n beslag krijgen."
HT Solar opereerde verder onder de handelsnamen HT Laadpalen en 123Zonnepanelen.nl, die eveneens op de fles gingen. De meeste projecten werden echter uitgevoerd door een speciale projecten-bv. Daarvoor heeft het nu zelf een faillissementsaanvraag ingediend. Naar verwachting wordt dit nog deze week uitgesproken.

Particulieren schip in

HT Solar is niet het enige 'groene bedrijf' in Overijssel dat de afgelopen tijd failliet ging. Vorige week nog ging Van Daalen Montage uit De Lutte bankroet. Dit voorjaar ging de Solar Groep Twente op de fles en deze zomer viel Jan Duurzaam uit Enschede om. In een aantal gevallen dreigen particuliere klanten met lege handen achter te blijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.