Nieuws
Veel animo in verkiezingsprogramma's voor directe trein Zwolle-Münster

Een directe treinverbinding tussen Zwolle, via Enschede, naar Münster is de wens van veel politieke partijen. De spoorlijn wordt in meerdere verkiezingsprogramma's voor de komende Tweede Kamerverkiezingen genoemd. Partijen die het traject niet bij naam noemen, zeggen wel het aantal grensoverschrijdende verbindingen uit te willen breiden.
Over het 'upgraden' van de spoorlijn tussen Zwolle en Münster wordt al jaren gesproken. Een begin is er al. Zo is er geld uitgetrokken om een bovenleiding tussen Enschede en Gronau aan te leggen, waardoor er straks een snellere trein kan rijden. Maar daarmee is de internationale verbinding nog geen feit: het spoor tussen Wierden en Zwolle moet nog eerst verdubbeld worden.
Binnen een jaar of zeven moet de spoorverbinding een feit zijn, zei de provincie begin dit jaar. Of dat lukt is de vraag, maar veel landelijke partijen zijn voorstander van de treinverbinding tussen Zwolle en Münster.
Voorstanders van de lijn
Het CDA, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en Volt noemen de lijn expliciet in hun verkiezingsprogramma. "In Overijssel investeren we sterk in bereikbaarheid via het openbaar vervoer. Dat doen we ook voor het spoor van Zwolle naar Enschede en Münster", schrijft GroenLinks-PvdA. En Volt meldt: "Volt wil de Nederlandse intercity’s in de grensregio’s doortrekken, zoals in de Euregio’s van Limburg en Enschede."
Kieskompas
Nog geen idee wat je gaat stemmen? Vul dan hier het Overijssels Kieskompas in en ontdek welke partijen dicht bij je staan.
Nog geen idee wat je gaat stemmen? Vul dan hier het Overijssels Kieskompas in en ontdek welke partijen dicht bij je staan.
De VVD, een van de grootste partijen in de peilingen, noemt de Münster-lijn niet bij naam, maar schrijft wel: "Voor de bereikbaarheid van grensregio’s zetten we in samenwerking met onze buurlanden in op uitbreiding van de regionale grensoverschrijdende sprintertreinen."
Essentieel belang
D66 heeft eenzelfde standpunt. "De vrijheid om te kunnen reizen en overal te kunnen werken in Europa is van essentieel belang, vooral in grensgebieden. D66 zet daarom in op goedkoper, efficiënter en meer openbaar vervoer en verbindingen tussen grensregio’s."
De BBB noemt het 'belangrijk dat in regio's als Overijssel goede verbindingen zijn met grensregio’s als Duitsland'. En de PvdD zegt: "In de grensregio’s verbeteren of herstellen we de (korte) internationale treinverbindingen met de buurlanden."
NSC, de partij van Pieter Omtzigt, spreekt in het verkiezingsprogramma alleen over de al bestaande internationale lijnen via Zwolle en Hengelo. Wel vindt de partij 'dat het eenvoudiger en goedkoper moet worden om een internationale (nacht)treinreis te boeken'.