Nieuws

Provincie stelt onafhankelijk bemiddelaar aan in kanaaldrama, wil kleine schades sneller vergoeden

Kanaal Almelo-De Haandrik
Kanaal Almelo-De Haandrik © ANP
Een onafhankelijk bemiddelaar, niet moeilijk doen over kleine schades en de mogelijkheid om een zwaar beschadigd huis te verkopen aan de provincie: het zijn maatregelen die de provincie wil nemen in de schade-afhandeling van de honderden verzakte woningen langs kanaal Almelo-De Haandrik. De provincie zegt hard te willen werken aan herstel van vertrouwen.
De voorgenomen maatregelen van de provincie volgen op het rapport dat Mona Keijzer eerder dit jaar maakte. Ze concludeerde dat de schade-afhandeling langs het Twentse kanaal 'menselijker, makkelijker en milder' moet. De provincie zegt dat ze "het rapport omarmt" en neemt bijna alle aanbevelingen over.
"We begrijpen dat het vertrouwen in een goede afhandeling is beschadigd", schrijft het provinciebestuur. Om dat vertrouwen te herstellen, wordt er een reeks van extra maatregelen genomen.

Onafhankelijk persoon

Zo wil de provincie een onafhankelijk persoon aanstellen, in de vorm van 'een bestuurlijk kopstuk'. Dat is iemand van buiten de provincie, dat het centrale aanspreekpunt wordt voor de gedupeerde bewoners.
De sluitingsdatum voor de schaderegeling wordt verlegd van 16 juni 2020 naar 1 september 2023. Dat betekent dat mensen die na juni 2020 schade hebben gemeld, die alsnog kunnen indienen. Het gaat daarbij om een groep van zo'n vijftig gedupeerden.

Huizen opkopen, schades snel afhandelen

Als een woning aanzienlijke schade heeft en de bewoner financiële of sociale problemen heeft, kan de bewoner het huis verkopen aan de provincie. Dat advies geldt sowieso voor gedupeerden die ouder zijn dan 75 jaar.
Oude schades wil de provincie zo snel mogelijk afhandelen. "We hebben beloofd om de schades ruimhartig te behandelen en dat gaan we doen. Dat betekent dat we niet moeilijk gaan doen over kleine wensen."
Hoe zat het?
Kanaal Almelo-De Haandrik is tussen 2011 en 2016 uitgebaggerd, zodat ook grotere schepen er gebruik van kunnen maken. Zo’n 400 huishoudens kampen sinds die werkzaamheden met woningschade. Een aantal huizen raakte onbewoonbaar en meerdere huizen zijn gestut. Er ligt een schaderegeling, maar de afhandeling daarvan verloopt moeizaam.
Verder moet er een lijst komen met goedgekeurde aannemers die in het gebied aan de slag gaan, wil de provincie dat alle communicatie in begrijpelijke taal wordt geschreven en wil de provincie bij het bepalen van de hoogte van de schadebedragen dat doen volgens dezelfde normen als bij de verzakte woningen in Groningen. Dat betekent dat er aardbevingsbestendig moet worden hersteld.

Impact is groot

De impact van de schades op de levens van bewoners en ondernemers in het gebied is erg groot, ziet de provincie. "We willen de bewoners een hand reiken. Daarnaast moeten bewoners zich gehoord voelen."
De stichting Kant nog Wal krijgt een vaste plek aan tafel waar beslissingen worden genomen. "Zij zullen ons scherp houden en ervoor zorgen dat de stem van bewoners altijd gehoord wordt." Ook wil de provincie in de nazorg meer optrekken met de gemeenten.
Het was voor de bewoners de afgelopen jaren een behoorlijk emotionele achtbaan
Gedeputeerde Martijn Dadema

13,5 miljoen euro extra

"Het was voor de bewoners de afgelopen jaren een behoorlijk emotionele achtbaan", zegt gedeputeerde Martijn Dadema. "Van hoop naar wanhoop, van duidelijkheid naar onduidelijkheid. We willen veel dichterbij de bewoners komen te staan, de bestaande schaderegeling ruimer toepassen en werken aan een positieve toekomst voor de bewoners."
De aanvullende maatregelen gaan zo'n 13,5 tot ruim 16 miljoen euro extra kosten, schat de provincie. "We realiseren ons dat ons handelen het vertrouwen in de provincie heeft geschaad. Dat raakt ons", aldus de provincie, die belooft aan het herstel van vertrouwen te gaan werken. "Maar verandering kost tijd, dat weten we, en gaat niet vanzelf. We beschouwen het rapport als een nieuw hoofdstuk."
Provinciale Staten moet nog wel stemmen over het voorstel. Dat gaat de komende weken gebeuren.
Bewoners reageren positief
Stichting Kant Nog Wal, die honderden gedupeerden bijstaat, reageert positief op de plannen. "We zijn de afgelopen weken flink in overleg geweest met het provinciebestuur en we zien een duidelijke verandering van houding", zegt Peter Blok. Hij is ook blij dat de provincie wil dat de stichting een 'volwaardige gesprekspartner' wordt. "Voorheen was het eenrichtingsverkeer. We informeerden de provincie en er kwam bar weinig terug, maar we merken een verandering op dat gebied".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.